Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Socialdemokraterna presenterar skattehöjningar

02:41. Fördubblad krogmoms och höjd arbetgivaravgift för unga väntar om Socialdemokraterna får bestämma den ekonomiska politiken efter valet. Pengarna kan användas effektivare för att få ner arbetslösheten, anser S.

Återställd restaurangmoms, slopad rabatt på arbetsgivaravgifter för unga och högre skatt på alkohol och tobak. Så vill finansministerkandidat Magdalena Andersson dra in pengar till staten som ska användas till socialdemokratiska reformer.

För att få räkenskaperna att gå ihop tvingas Socialdemokraterna också att senarelägga en del av de reformer som partiet tidigare presenterat.

– Sedan dess har läget i statsfinanserna blivit allvarligare men vi vill införa det här under början av nästa mandatperiod, alltså huvudsakligen 2015 och 2016, säger Magdalena Andersson.

Hon lutar sig mot analyser från expertmyndigheter när hon dömer ut ungdomsrabatten på arbetsgivaravgifter och sänkt restaurangmoms som ineffektiv. Genom att slopa detta räknar Socialdemokraterna med att dra in 14,8 plus 5,3 miljarder kronor årligen till statskassan. Ungdomsrabatten ska dock tas tillbaka i två steg.

I stora drag kopierar Socialdemokraterna de budgetförstärkningar som regeringen lagt fram i form av minskad avdragsrätt för pensionssparande och höjda skatter på alkohol och tobak. Det ger enligt Socialdemokraterna totalt 9,3 miljarder. S vill dock omfördela skatterna så att höjningen på cigarretter blir högre och den på snus lägre än i regeringens förslag.

Höjda skatter för höginkomsttagare, sänkt tak för RUT-avdrag och högre punktskatter på bland annat avfall och bekämpningsmedel ska ge ytterligare 2,4 miljarder kronor. Totalt blir det 32 miljarder kronor, men Magdalena Andersson svävar alltså på målet om när dessa pengar ka börja spenderas på reformer. Hon utlovar närmare besked i partiets vårmotion om några veckor och i valmanifestet i sommar.

Finansminister Anders Borg (M) har tidigare presenterat skattehöjningar och besparingar på cirka 7 miljarder kronor 2015 och cirka 9 miljarder de följande tre åren. Den borgerliga alliansen vill använda dessa pengar framför allt till satsningar på skolan men även till cancervård, lättnader för småföretagare och bredband på landsbygden.

Ungefär 2 miljarder av dessa pengar återstår att fördela för 2015. Enligt Borg kommer fler borgerliga reformförslag före valet. I övrigt förespråkar den moderate finansministern sparsamhet för att kunna minska budgetunderskottet och statsskulden så att ekonomin står stark när nästa lågkonjunktur kommer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.