Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Socialdemokraterna ska satsa på trygghetsfrågor

Stefan Löfvén och Lena Rådström Baasta.
Stefan Löfvén och Lena Rådström Baasta. Foto: Marc Femenia

Socialdemokraterna vill satsa mer på trygghetsfrågor. Det blir inriktningen när S inom kort håller kongress under parollen ”Trygghet i en ny tid”.

- Vi accepterar inte att vi har organiserad brottslighet som tar över vissa bostadsområden eller delar av städer, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Om två månader håller Socialdemokraterna partikongress i Göteborg. Under fem dagar ska ombuden och partiledningen mejsla fram vilken politik som S ska föra de närmaste åren.

Sammanlagt har 2.000 motioner inkommit till kongressen och i slutet av februari kommer partiledningen att redovisa sina svar. Men redan nu är temat för kongressen fastslaget: trygghet i en ny tid.

– Vi Socialdemokrater gör en positionsförflyttning. Det handlar om ordning och reda och det handlar om trygghet i en ny tid med tydligt fokus på rätt och plikt, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Läs även: Löfven på DN Debatt — Strategi mot åtta hot mot Sverige

Exakt vad det innebär är fortfarande höljt i dunkel men både Lena Rådström Baastad och partiledaren Stefan Löfven hänvisar bland annat till den senaste tidens rapporter om gängkriminalitet och en osäker omvärld.

– Vi behöver nya initiativ för att stärka rättssamhället. Vi accepterar inte i vårt samhällsbygge att vi har organiserad brottslighet som tar över vissa bostadsområden eller delar av städer, säger Stefan Löfven.

Han tillägger att det vore märkligt om S inte tar initiativ i trygghetsfrågorna eftersom det är något som diskuteras flitigt bland medborgarna.

- Det är det här som är det sossiga: vi ser vad som händer i samhället. När det gäller den organiserade brottsligheten så är den av en helt annan kaliber än den var för ett tiotal år sedan. Samma sak med försvarsfrågan. Vi har en osäker omvärld, vi har Östersjön och Ryssland, och vi vet inte vad som händer med den nya amerikanska administrationen, säger Stefan Löfven.

S-ledningen vill även sortera in jobbfrågorna, skolan och välfärden under trygghetsparaplyet.

– En del av de brister vi ser är att välfärdssamhället har negligerats, säger Löfven.

Han tar brottsligheten som exempel: en del av den har att göra med globalisering, vapenhandel och trafficking. Men en del av den har att göra med ungdomar som slutar skolan för tidigt, inte har någon bra utbildning, inte får något jobb och bor trångt hemma

– Allt detta gör att då är man också lättrekryterad till den organiserade brottsligheten. Vår lösning är både hårdhet mot brotten men lika tydligt är att om vi långsiktigt ska lösa det här så måste vi ha ett samhälle som håller ihop, säger Stefan Löfven.

Enligt Lena Rådström Baastad finns det ett antal motioner till kongressen som ställer krav på skattehöjningar för att finansiera välfärden.

– Det kommer att bli en stor diskussion på kongressen om hur vi ska klara framtidens välfärd. Det är därför vi säger att nu är tiden med skattesänkningar över, säger hon.

Stefan Löfven vill tona ned behovet av skattehöjningar, trots att han bedömer att satsningar på polis och försvar innebär högre utgifter för staten.

– Jag tror att det kommer att krävas mer pengar men det kommer också att finnas mer. Det innebär inte att vi måste höja skattesatserna. Det viktigaste är att få människor i arbete. Det är då vi får in de stora intäkterna, säger han och tillägger:

– Eran med stora ofinansierade skattesänkningar är förbi. Vi ska sänka skatten för pensionärer, det har vi lovat och det ska vi ta i mål men då får vi finansiera det också.

Ungefär 4 procent av de inkomna motionerna behandlar migrationspolitiken. De flesta vill se en mer liberal migrationspolitik och en återgång till de regler som gällde före förra höstens stora flyktingvåg.

Stefan Löfven vill inte säga vad partistyrelsen kommer att föreslå men antyder att de som vill tillbaka till de gamla reglerna får svårt att vinna gehör hos den högsta ledningen.

– Vi behöver ha ordning och reda i migrationspolitiken. Det kommer betydligt färre till Sverige och det är färre som söker asyl men det finns en oro fortfarande. Ordning och reda i migrationspolitiken är jätteviktigt, säger han.

Fakta. S-kongressen

Kongressen äger rum den 8-12 april i Göteborg.

Motioner: Ca 2.000

Antal ombud: 350

Antal kvinnor: 191 (55 %)

Antal män: 159 (45 %)

Medelålder: 45 år

Yngsta ombudet: Anna Franzén, Jönköpings län, 18 år

Äldsta ombudet: Sven Britton, Stockholm, 76 år

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.