Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Socialdemokraterna vill stoppa religiösa friskolor

Anna Ekström, gymnasieminister och Ardalan Shekarabi, civilminister.
Anna Ekström, gymnasieminister och Ardalan Shekarabi, civilminister. Foto: Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Inför höstens val lovar S att genomföra ett förbud mot både befintliga skolor och nyetableringar.

– Det krävs att vi sätter stopp, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) under en presskonferens. 

VAL 2018

På S-kongressen förra året klubbade ombuden igenom ett förslag som innebär att konfessionella inslag ska vara förbjudna under skoltid. Nu går S-ledningen vidare med förslaget och presenterar det som ett vallöfte inför höstens riksdagsval.

– Den svenska skolan har gått åt fel håll de senaste decennierna. Vi har sett en utveckling med religiösa friskolor som i flera fall stått för religiöst förtryck, säger Ardalan Shekarabi.

Förslaget innebär inget totalförbud mot religiös verksamhet på landets skolor men det ska inte få ske i organiserad form under skoltid. Däremot ska det vara tillåtet för elever att utöva sin religion i skolan så länge det inte är en del av skolans verksamhet.

– Det ska vara tillåtet för elever med en gemensam tro att samlas för att be. Så är det även i dag, säger gymnasieminister Anna Ekström (S). 

– De här skolorna kan bidra till att den svenska skolan blir än mer segregerad. Sammantaget ser vi en rad problem med friskolor som har konfessionella inslag, fortsätter hon.

Förändringarna ska göras med respekt för de nationella minoriteternas ställning.  Det innebär att judiska skolan kommer att få fortsätta även efter en eventuell lagförändring.

Liberalerna har sedan tidigare tagit ställning mot nyetablering av religiösa friskolor. L vill att reglerna för religiösa förskolor och friskolor ska skärpas, ett stopp för nya religiösa friskolor införs och befintliga religiösa skolor ska inte kunna utökas. Dessutom ska religiösa inslag vara frivilliga och får inte vara en del av undervisningen.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) aviserade bara för några dagar sedan att regeringen ska tillsätta en utredning om religiösa friskolor. 

MP har hittills varit avvisande mot förbud men Fridolin understryker att syftet med utredningen är att inget barn i någon svensk skola ska utsättas för direkt eller indirekt tvång att delta i aktiviteter av religiös art. All undervisning ska vara helt fri från religiös påverkan. 

Under de senaste åren har flera religiösa friskolor fått massiv kritik. Däribland den muslimska friskolan Al Azhar i Vällingby, Stockholm som visade sig dela upp flickor och pojkar efter kön. 

Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Erik Bengtzboe tycker att förslaget är missriktat. 

– Vi har ju uppenbarligen haft problem i Sverige med religiösa friskolor som i strid mot lagen haft konfessionella inslag i undervisningen. Men sättet att lösa det är ju att se till att vi har en Skolinspektion som har muskler och förmåga att hantera det. Socialdemokraterna slår upp öppna dörrar nu för att dölja sina egna tillkortakommanden, säger Bengtzboe (M). 

Han anser att regeringen inte klarar av att sköta tillsynen av de religiösa friskolorna. 

– De problem som vi har sett exempelvis med skolor som segregerar barn efter kön, det är ju förbjudet redan i dag och ingenting man löser genom att exempelvis förbjuda skolavslutningar i kyrkan. 

Även Sverigedemokraterna är kritiska till regeringens förslag. 

– Vi har ju sen tidigare föreslagit att Skolinspektionen ska få mer resurser för att exempelvis öka antalet besök ute på skolorna så att de med kraft kan ta itu med de friskolorna som missköter sig, säger Stefan Jakobsson (SD). 

Han säger att de allra flesta friskolorna i landet sköter sig utan anmärkning. 

– Det är som Ardalan är förbud-mannen. Ska vi lägga ned välfungerande friskolor bara för att ett fåtal missköter sig? Gå istället in och styr upp där problemen finns, säger Jakobsson. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund är försiktigt positiv till Socialdemokraternas utspel om religiösa friskolor.

– Jag välkomnar Socialdemokraternas inställning. Den religiösa extremismen bereder ut sig i våra förorter. De religiösa friskolorna drar till sig de mest extrema. Det är helt fel ur integrationssynpunkt. Sedan behöver vi diskutera vidare hur det här ska utformas. Jag tycker det är oklart vad de menar, säger han.

L-ledaren anser att uttrycket “konfessionella inslag”, som Socialdemokraterna vill förbjuda i skolan, är luddigt.

– Man måste få fira jul i skolan. Man får inte driva det för långt. Att man har en julstjärna i fönstret i december månad eller skolavslutning i kyrkan, det måste man få ha, det är mer tradition än religion. Däremot ska vi inte ha skolor som ägnar sig åt religiös indoktrinering.

Religiösa friskolor var en stridsfråga på Liberalernas landsmöte i höstas. En falang ville liksom S ha ett totalförbud, däribland Gulan Avci, numera integrationspolitisk talesperson. Partiet landade i en kompromiss: att säga nej till nyetableringar.

– Jag utesluter inte att man diskuterar nästa steg men det enklaste man kan göra direkt det är inte ge några nya tillstånd, säger Jan Björklund nu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.