Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/solvesborg-vill-placera-ensamkommande-i-husvagnar/

Politik

Sölvesborg vill placera ensamkommande i husvagnar

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Det så kallade Samstyret i Sölvesborg – SD, M, KD och SoL – vill placera asylsökande i andra kommuner. Rör det ensamkommande vuxna vill man sätta dem i husvagnar utanför samhället.

Asylsökande personer som Migrationsverket anvisat till Sölvesborg ska i första hand placeras i andra kommuner för att undvika utanförskapsområden, skrev Samstyret i en av 220 punkter man vill genomföra under mandatperioden. ”Om det ej är möjligt och om det gäller ensamkommande män bör boenden ordnas i tillfälliga och ändamålsenliga bostäder utanför det ordinarie bostadsbeståndet.”

I en intervju med SVT Nyheter Blekinge förklarar kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) att formuleringen är felaktig, att det i själva verket gäller alla ensamkommande vuxna, eller ”myndiga personer utan barn” som det nu formuleras. En förebild är Staffanstorp där asylsökande bor i husvagnar på ett industriområde utanför stan.

Läs mer: M i Staffanstorp öppnade mot SD – gjorde succé

Var husvagnarna skulle placeras i Sölvesborg är inte klart, de 220 punkterna presenteras formellt på onsdagens eftermiddag. Erixon säger till SVT Nyheter att förslaget hur som helst inte innebär att man kommer att skapa ett utanförskapsområde:

– Nej, vi kommer inte skapa några permanenta områden över huvud taget. Vi nämner också det i programmet, i den mån vi tar emot nyanlända så är det tvåårskontrakt som gäller. Vi kommer hålla oss till etableringstiden, sedan är det var och ens eget ansvar att hitta en egen bostad precis som alla andra människor i samhället.

– Under etableringstiden kommer kommunen att ta det ansvar som vi har skyldighet att göra enligt lag. Sedan kommer vi också att förhålla oss till etableringstiden, den är satt av staten. Den är på två år, och då får man utgå från att statens tanke är att de här personerna ska vara självständiga och självförsörjande efter det, säger Louise Erixon.