Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 01:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sommestad-foreslas-leda-s-kvinnor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sommestad föreslås leda S-kvinnor

Förra miljöministern Lena Sommestad föreslås av en enhällig valberedning till att efterträda Nalin Pekgul som ledare för Socialdemokraternas kvinnoförbund. Valberedningen har gjort tolkningen att S-kvinnorna behöver en nystart, skriver den i ett pressmeddelande.

Sommestad är född 1957 och är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Hon var miljöminister 2002–2006. 1998–2002 var hon vd för Institutet för framtidsstudier i Stockholm.

Riksdagsledamoten Maryam Jazdanfar (S) anser att nomineringen av Sommestad utgör ännu ett steg i likriktningen inom partiledningen, även om hon säger sig uppskatta den förra miljöministerns akademiska tyngd.

– Om S-kvinnornas kongress inte väljer Nalin, så skulle ingen av de ledande socialdemokraterna ha utomsvensk bakgrund och det är ett jätteproblem.

Jazdanfar anser dessutom att Pekgul som person är ovärderlig för S. Pekgul och Mona Sahlin har "rockstjärnestatus" när det gäller ämnen som jämlikhet, och att ytterstad och innerstad ska ha samma chanser, anser Jazdanfar.

– Det är socialdemokratiska kärnfrågor som jag inte tycker att så många andra i partiet i dag fångar upp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.