Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/soraya-post-fi-erfarenheten-av-eu-har-gjort-att-fi-tankt-om/

Politik

Soraya Post (Fi): Erfarenheten av EU har gjort att Fi tänkt om

Soraya Post deltar i en manifestation i samband med internationella kvinnodagen på Järntorget i Göteborg. Foto: Roger Turesson

Feministen Soraya Post har omvärderat EU efter fem år i parlamentet.

Nu vill Feministiskt initiativ att unionen ska ha mer makt över medlemsländerna – för jämställdhetens och klimatets skull.

– Jag har sett potentialen i EU, säger Soraya Post i DN:s intervjuserie med partiernas toppkandidater.

Rätta artikel

Usch vad svårt, protesterar Soraya Post.

Feministiskt initiativs toppkandidat i EU-valet har fått frågan om vilken politisk fråga som hon skulle vilja skicka över till Bryssel att bestämma över, och vilken fråga hon skulle vilja att Sverige tog tillbaka.

– Så där direkt tänker jag att den svenska samtyckeslagen ska till Bryssel. Men ta tillbaka en fråga från Bryssel… Jag är inte säker på att jag skulle vilja ta tillbaka någon fråga. Är det okej så?

Erfarenheten av EU som politisk plattform har gjort att vi har tänkt om i stort inom Fi

Det är många som har svängt om EU-medlemskapet och EU:s möjligheter under de senaste åren. Men få så helhjärtat som Soraya Post.

För 25 år sedan röstade hon nej till att gå med i EU. Då trodde hon inte på organisationen.

– Jag har ändrat mig där. Och det gjorde jag när jag kom in. För att jag ser ju att utvecklingen av samfundet, världssamfundet, kräver större samarbete. Och det kräver en internationell aktör i EU:s format för att kunna lösa konflikter, klimatförändringar och sociala frågor över huvud taget.

– Jag har sett potentialen.

Stockholm 25 maj 2014. Soraya Post firar med rosa partivänner efter framgången i EU-valet. Foto: LOTTA HARDELIN

Feministiskt initiativ bildades år 2005 som ett utpräglat EU-kritiskt parti.

– Erfarenheten av EU som politisk plattform har gjort att vi har tänkt om i stort inom Fi. Vi ser möjligheterna att kunna göra förändringar vad det gäller maktstruktur och politik, säger Soraya Post.

Partiprogrammet som antogs 2017 säger att Fi ska verka för minskad överstatlighet. Det är svårt att få ihop den ambitionen med partiets valplattform, och kraven på till exempel en samtyckeslag samt fri abort och barnomsorg i hela EU.

– Vi måste ju ha en viss standard för vissa frågor för att kunna garantera alla människors lika värde och rättigheter. Och då kan man ju använda EU till det här, säger Soraya Post.

Jag är för överstatlighet även när det gäller hur vi ska hantera klimatförändringarna

Där är du för överstatlighet alltså?

– Ja. Jag är för överstatlighet även när det gäller hur vi ska hantera klimatförändringarna. Vi måste värna den här planeten. Och om man då tycker att det är överstatlighet att samfundet går samman i vissa frågor för att göra det bättre, då får det heta överstatlighet.

Om EU skulle få beslutanderätt i såna här frågor – vad är det som säger att just dina eller era idéer skulle bli förhärskande och inte andra länders tankar om aborter och hur barnomsorg ska se ut?

– Jag tror att det är fler medlemsstater i EU som i alla fall är för aborträtten än mot.

– Så som det ser ut nu känner jag ingen risk för det. Men det är självklart, om nu högerextrema växer sig vansinnigt mycket starkare, då finns ju den risken.

Soraya Post ville bli fotograferad i samband med en manifestation för internationella kvinnodagen. På Järntorget i Göteborg blåste det stormvindar och Soraya var lite orolig för sin frisyr men jag tyckte vinden gav bilden mera liv. Det var svårare att tygla studiobelysningen som blåste i väg två gånger. Foto: Roger Turesson

Den risken är du beredd att ta?

– I dagsläget ja.

Det går att påverka EU, lyder budskapet från Soraya Post. Men EU kan också avgöra framtiden för Feministiskt initiativ.

Riksdagsvalet i höstas blev en krasch för partiet, som fick mindre än en halv procent av rösterna. För Fi som nationellt parti är det vinna eller försvinna som gäller den 26 maj. 

Ewa Stenberg: Fi:s framtid hänger på Soraya Post 

Men Soraya Post vill inte kännas vid pressen.

– Jag tänker att nu får vi ju en uppmärksamhet som alla andra partier får. Det fick ju inte Fi i det nationella valet.

Vad är det som står på spel i det här EU-valet?

– Det är ett skrämmande val, ett ödesval. Vi ser utvecklingen i Ungern, vi ser utvecklingen i Polen, vi ser Italien, vi ser Österrike, vi ser Tjeckien… Ett antal medlemsländer med vetorätt arbetar inte solidariskt och delar inte de grundläggande värderingar som EU har byggts på.

01:00. Partiets EU-politik på en minut

I EU-valet för fem år sedan marknadsfördes Soraya Post som den första romen som toppat en partivalsedel i Sverige. Hon hade en lång erfarenhet som lobbyist för romers rättigheter och människorättsfrågor. 

I parlamentet är hon i dag en av fyra personer med romsk bakgrund. De övriga: en rumänsk socialdemokrat, en tysk grön politiker, och så Lívia Járóka som representerar ungerska Fidesz som är Viktor Orbáns kritiserade regeringsparti.

– Det är viktigt med mångfald i representationen, naturligtvis. Men Lívia Járóka, vad ska jag med henne till? Hon är ju en marionett till Orbán. Hon driver en politik som är tvärtemot allt vad jag står för, säger Soraya Post.

Nej, EU är ingen fiende i kampen av diskrimineringen av romer

Är Europas romer mer eller mindre utsatta idag jämfört med när du kom in i EU-parlamentet för fem år sen?

– Enligt FRA, Fundamental Right Agency, går det ju bakåt. På ett område har det gått små steg framåt, det är utbildning. Men för övrigt har det gått bakåt, och situationen blir inte bättre.

Skulle du säga att EU som institution är vän eller fiende i kampen mot diskriminering av romer?

– Nej, EU är ingen fiende i kampen av diskrimineringen av romer. EU vill väl. Men EU är ganska tandlöst. Man har inte många verktyg att verka mot en medlemsstat som gör fel. 

Göteborg 7 maj 2014. Soraya Post drar på sig stövlarna för en framgångsrik EU-valskampanj. Foto: Lotta Härdelin

Ansvaret för romernas situation vilar i hög grad på EU:s medlemsländer. Men Soraya Post tycker att EU som organisation kan bidra till att hålla debatten levande. Hon nämner som exempel synen på antiziganism – det vill säga fördomar och rasism riktad mot romer och resande.

– Kommissionen och alla EU:s institutioner har lyssnat på det här och de har också erkänt begreppet antiziganism som jag och många hävdar är orsaken och roten till all exkludering och den situation som romerna befinner sig i idag runtom i EU.

Feministiskt initiativ ingår i den socialdemokratiska partigruppen S&D. Det gör även det rumänska regeringspartiet PSD, som på senare tid kritiserats hårt för hanteringen av landets korruption. Något som skapar bråk i gruppen.

– Jag skulle vilja säga att det är en lite skadad familj i dagsläget, säger Soraya Post.

Hon fick inviter från flera partier efter EU-valet 2014, och valde S-gruppen för att få stöd av en så stor grupp som möjligt. Men sedan dess har mycket hänt, inte minst med de svenska Socialdemokraterna. Partiet har skärpt flyktingpolitiken och flaggat för hårdare tag mot tiggeri.

– Jag tycker att de gått allt för långt åt höger. De har tappat bort sig, säger Soraya Post.

Soraya Post går tillbaka till sitt jobb som människorättsstrateg i Västra Götalandsregionen om Fi åker ur EU-parlamentet. Foto: Julia Mård

Kommer du att stanna i S-gruppen om du väljs om?

– Det är jättesvårt att svara på just nu. Men jag vet nu av fem års erfarenhet att man behöver en större grupp i ryggen.

EU-valet 2019 äger rum i skuggan av Brexit. EU-kommissionen har föreslagit att Sveriges medlemsavgift ska höjas med 15 miljarder, för att täppa till hålet i budgeten om Storbritannien lämnar.

Svenska partier till höger och vänster har lovat att ta fajten mot högre avgifter. Men Soraya Post säger att det är helt klart att Sverige kommer att få betala mer.

– Hur mycket mer, det vill jag inte svara på. Men det kommer att kosta mer. Så då får man värdera: Kommer det att vara värt det? Jag tror att det är värt det, säger hon. 

Om man vill så kan man tolka det dåligt. Men jag hade inget ont uppsåt

Feministiskt initiativs toppkandidat har skapat rubriker lokalt i Göteborg med ett segdraget bråk om en korvkiosk som hon och hennes familj har arrenderat i decennier. Den privata konflikten fick en politisk dimension när hon kontaktade S-ledningen i Göteborg från sitt officiella mejlkonto – där hon påminde om sin post som EU-parlamentariker.

Det ångrar hon, med facit i hand.

– Jag har inte använt min politiska position som argument för att kunna få en fördel, däremot var jag nog väldigt naiv och använde min mejl. Om man vill så kan man tolka det dåligt. Men jag hade inget ont uppsåt, säger hon.

Om Fi skulle åka ut ur EU-parlamentet – vad gör du då?

– Då går jag tillbaka till mitt jobb som människorättsstrateg i Västra Götalandsregionen. Eller så kanske jag flyttar till någon söderhavsö och gömmer mig för Nordiska motståndsrörelsen. Jag får ju hot ifrån dem.

Är det en oro du bär med dig för den här valrörelsen?

– Förra valrörelsen fick jag ju gå med sånt där armband. Överfallslarm. Men, nej, jag vill inte påstå att jag är jätteorolig för min egen skull. Jag är mer orolig för vad detta gör för samhället.