Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 01:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/spanningar-inom-alliansen-kan-oka-med-loof/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Spänningar inom alliansen kan öka med Lööf”

Med ett Centerparti som under Annie Lööf går högerut kan spänningarna inom alliansen öka, tror statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universiet.

Det är inte helt säkert att alla centerväljare har förstått vem de får som partiledare med Annie Lööf. Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, anser att de ideologiska skillnaderna mellan Annie Lööf och Anna-Karin Hatt inte har kommit fram särskilt tydligt.

– Annie Lööf har väl inte heller haft något större intresse av att poängtera det, säger han.

– De vet att de får en skicklig politiker med medial genomslagskraft. Men det politiska skulle kunna oroa vissa väljargrupper. Hon har en väldigt nyliberal hållning. Liberalism är många saker, men det är en väldigt speciell sorts liberalism hon står för med betoning av de frihetliga aspekterna, säger Sundström.

De mediala effekterna av en ny partiledare med medial genomslagskraft är alltid kortvariga. All forskning visar att partiledaren har en liten positiv effekt. Det är politiken som långsiktigt avgör.

– Det avgörande blir vilken politik hon väljer, hur mycket av hennes ideologi som slår igenom och hur mycket av den pragmatiska Annie Lööf vi får se, säger Mikael Sundström.

Med ett Centerparti som under Annie Lööf går högerut kan spänningarna inom alliansen öka, tror statsvetaren Michael Sundström.

– När Moderaterna går mot mitten så finns det ett utrymme på högerkanten som skulle kunna vara stort. Men om Centern går högerut så är de ju låsta där. Då kan de inte längre locka s-väljare utan det handlar om moderata väljare och kanske några kd-väljare. Och om Centern blir större på Moderaternas bekostnad så ökar naturligtvis spänningarna inom alliansen, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.