Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sparkade M-politikern Delmon Haffo: Är totalt hjärnsläpp

00:47. Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”hora”.

Den sparkade M-politikern Delmon Haffo ber nu om ursäkt för att han kallat socialförsäkringsministern för hora.

– Det är inget jag kan försvara. Det här är totalt hjärnsläpp, säger Delmon Haffo.

Bara några timmar efter att DN visat ett videoklipp där Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora fick han sparken. I fredags bestraffades även fem andra moderata tjänstemän för sitt uppträdande i samband med uttalandet.

Läs även: ”Dra åt helvete” – Samhällsdebattörer utan hyfs på Twitter.

Delmon Haffo har hittills inte sagt något om sin inblandning men väljer nu att ge sin version till DN.

– Jag vill rikta mig direkt till Annika Strandhäll, hennes familj och alla som tagit illa vid sig och säga: förlåt mig för det som har hänt. Jag vet att det är många som har tagit illa vid sig och jag förstår att det inte finns något som kan ursäkta det som har hänt men jag vill ändå få det sagt, säger Delmon Haffo.

– Det är inte så här jag har blivit uppfostrad, det är inte det här jag har lärt mig och det finns inget som kan försvara det som hänt.

Varför sade du det du sa?

– Det är inget jag kan försvara. Det här är totalt hjärnsläpp. Jag vet faktiskt inte varför det blev som det blev. Det enda jag kan göra just nu är att rikta mig till Annika Strandhäll och be om ursäkt. Det här är verkligen inte det sätt som jag blivit uppfostrad på.

Brukar du använda sådana ord om dina politiska motståndare?

– Nej, absolut inte.

Så det här var en engångsföreteelse?

– Det är inget som kan ursäkta att det som har hänt och jag finner inga ord. Men jag tar ansvar för det och vill bara be om ursäkt.

Du har tidigare kallat statsministern för full och blivit anklagad för att hålla ett högt tonläge på Twitter, tycker du inte själv att du stått för ett uppskruvat debattklimat?

– Jag vet att jag har skrivit om statsministern och det bad jag också om ursäkt för. Jag har säkerligen bidragit på mitt sätt till det hårda klimatet på sociala medier. Allt jag har skrivit i mina sociala medier tar jag naturligtvis ansvar för. Men det här specifika läget finns det inga ursäkter för. Jag vill bara få det sagt att det här är något jag ångrar djupt.

– Det är ett hårt samtalsklimat på sociala medier och jag har bidragit till det, men det som hände i torsdags är jag extremt ledsen för.

Har du blivit uppmuntrad av dina chefer att hålla ett högt tonläge i digitala medier?

– Allt jag skriver på sociala medier i mina kanaler är något jag står för. Jag har inte blivit uppmanad av någon att göra det.

Flera av dina kollegor skrattade i bakgrunden åt ditt uttalande, är det här ett uttryck för en kultur inom Moderaterna?

– Det här är absolut inte en kultur som finns inom Moderaterna. Jag vill ta ansvar för allt som hände i torsdags. Det är jag djupt ångerfull för. Jag vill också be om ursäkt till alla mina kollegor som jag har satt i en väldigt dålig position. Det finns inget som kan försvara det som hände. Det är ett totalt hjärnsläpp.

Vad tycker du själv om tonläget i sociala medier?

– Det är ingen som kan säga att det inte är högt tonläge på Twitter. Tonläget är det det är, men det finns inget som kan ursäkta det som hände i torsdags. Det går inte att skylla på tonläget heller.

Detta har hänt.

Torsdag 18 november, strax efter lunch: Under en intern testsändning i Moderaternas Youtubekanal tar 24-åriga Delmon Haffo, digital kommunikatör på Moderaternas partikansli, till orda: ”Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete, din hora!” Utfallet mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) går dock rakt ut på nätet. Socialdemokraterna fångar upp och spelar in sekvensen.

15.07 samma dag: DN avslöjar Haffos uttalande i en artikel i nätupplagan tillsammans med en video från sändningen. M-ledaren Anna Kinberg Batra fördömer Haffos agerande, kallar det helt oacceptabelt.

Några timmar senare: Delmon Haffo får sparken, meddelar M:s partisekreterare Tomas Tobé.

Fredag 19 november klockan 15.50: Tomas Tobé meddelar att partiets kommunikationschef Per Nilsson får lämna sin post. Han kvarstår dock som M:s analyschef. Ytterligare en medarbetare sägs upp och tre andra får en arbetsrättslig erinran.

Källa: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.