Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sparkade SD-toppen fick nytt jobb i hemlighet

Under järnrörsskandalen deklarerade Sverigedemokraternas partiledning att toppolitikern Erik Almqvist skulle petas. I själva verket fick han ny central roll för partiet, kan DN nu avslöja. Almqvist har i hemlighet styrt allt som publicerats i SD:s stora medieprojekt Sam­tiden, berättar tidningens officiella chef­redaktör Jan Sjunnesson.

Den före detta skolledaren och frilansskribenten Jan Sjunnesson tillträdde som chefredaktör och ansvarig utgivare för Samtiden för ett år sedan. Men han fick i praktiken begränsade befogenheter. Nu har han tröttnat och väljer därför att berätta för DN hur tidningen har skötts.

– Jag har bara varit en maskot, jag har inte haft något inflytande över vad som publicerats. Erik Almqvist är den som styrt, säger han till Dagens Nyheter.

Almqvist hade huvudrollen i  den så kallade järnrörsskandalen i november 2012. Då var han Sverige­demokraternas ekonomisk-politiska talesperson och riksdagsledamot. Han petades omgående från sina positioner.

Partiledaren Jimmie Åkesson slog fast att partiets nolltolerans gällde alla och att Erik Almqvists uppträdande var ”fullständigt oacceptabelt”.

När Erik Almqvist tre månader senare lämnade både riksdagen och partiet hette det att han skulle agera konsult åt Sverigedemokraternas nya medieprojekt. Han skulle utveckla en affärsplan, hitta betalningslösningar och sköta rekryteringar. Men han skulle inte bli ansvarig utgivare eller chefredaktör.

Jan Sjunnesson berättar nu för DN att Erik Almqvist har styrt den publicistiska verksamheten från Buda­pest. Almqvist har skrivit en rad artiklar under pseudonym, och fattat beslut om vilka artiklar som ska publiceras. Redaktionsmedlemmarna – tidigare tre, nu fem – har framför allt konverserat via internet. Det senaste redaktionsmötet hölls i april förra året.

– Jag har låtsats vara chefredaktör. Det är en pinsam uppgift, säger Jan Sjunnesson.

Erik Almqvist konstaterar själv i en e-postkonversation med Sjunnesson och delar av SD-ledningen – däribland den ansvarige styrelse­ledamoten och SD-riksdagsmannen Martin Kinnunen – att han har rollen att ha ”sista ordet” över pub­liceringar. Han diskuterar också ”det informella men praktiska redaktörskap som fallit på mig”. Mejlet sändes i oktober förra året.

– Alla i ledningen vet ju om att det är Erik Almqvist som styr Samtiden. Det är ju uppenbart från början, säger Jan Sjunnesson.

Han berättar att han gick in i  projektet med öppna ögon – redan vid rekryteringen fick han veta att den förre toppolitikern skulle spela en aktiv roll bakom kulisserna. På en fråga om varför han i så fall tog jobbet svarar han att han trodde att samarbetet skulle fungera bättre. Men i stället har han under lång tid känt en växande frustration över hur arbetet på tidningen fungerar.

Han är bland annat kritisk till hur Almqvist – under pseudonym – tagit ställning för Ryssland i konflikten med Ukraina.

– Jag är ansvarig utgivare för en produkt där vi har en anonym ledarskribent som skriver Putinvänliga ledare och jag kan inte gå in och säga stopp och belägg. Jag har inte ens tillgång till systemet, säger han.

Erik Almqvist är förtegen om sin roll i Samtiden.

– Jag är ingen offentlig person. Det finns egentligen ingenting kring Samtidens verksamhet som jag känner ett behov av att prata om eller utveckla inför er, säger han på telefon från Budapest.

Han hänvisar vidare till Samtidens ledning – Samtid & Framtid AB, ett bolag ägt av Sverigedemokraterna. Styrelseordförande och enda ordinarie ledamot är Martin Kinnunen. Han säger att Erik Almqvist fått en större roll än vad som var planerat.

– Vi har tvingats ha en mellanhand och det är inget som vi har velat ha. Vi anställde en redaktör och sedan upptäckte vi att han inte klarade av att lägga sista handen vid texterna, säger Kinnunen.

Han insisterar på att Sjunnesson har fungerat som ansvarig utgivare, men medger att Almqvist haft sista ordet och fungerat som redaktör.

– Det har varit problem med det språkliga. Det har varit stavfel och dåligt språkbruk och sådana saker. Därför har vi haft kvar den här mellanhanden och det är ingen bra situation. Det är därför som vi har rekryterat nya redaktörer.

Varför kan inte Erik Almqvist stå med sitt namn som skribent?

– Vi har inte tyckt att det har varit en bra lösning. Han ska inte ingå i  redaktionen. Däremot så har han under uppstartsfasen fått ta emot texter som han har hjälpt oss med. Det har aldrig varit en långsiktig ambition. Det är något vi har velat komma ifrån. Vi vill inte ha pseudonymer i Samtiden.

Men det har varit ett önskemål från er sida att han inte ska ha eget namn?

– Att det skulle börja skrivas med pseudonym har varit ett redaktionellt beslut. Vi har inte aktivt förbjudit det. Men det är inte så att vi aktivt har bett honom att skriva under pseudonym. Man har sett att vi behöver mer textmaterial och det avtal vi har föreskriver att konsulten kan hjälpa till med sådant.

Tanken är att nyrekryteringen Markus Jonsson – som varit pressekreterare hos det tidigare moderata finansborgarrådet Sten Nordin – i dagarna ska ta över det formella utgivarskapet för Samtiden. Jan Sjunnesson säger att han har varit för kritisk för SD-ledningen. Han räknar med att bli av med jobbet efter intervjun i DN.

Tidigare i veckan blev det känt att Ekobrottsmyndigheten genomfört flera husrannsakningar på adresser kopplade till Samtid & Framtid och hämtade sex personer till förhör. En av dem, Martin Kinnunen, är nu misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. En annan person är misstänkt för medhjälp.

Enligt Martin Kinnunen har Erik Almqvists bolag fått 3 miljoner av Samtid & Framtid för att under tre års tid bygga upp partiets nättidning. Under veckan har frågor rests om brottsmisstankarna har rört utbetalningar till Erik Almqvists bolag. Att det skulle vara så förnekar Martin Kinnunen till DN.

Samtiden

• Nättidningen Samtiden ges ut av Sverigedemokraterna, via bolag som partiet äger helt. Tidningen började komma ut i  slutet av maj förra året. Målsättningen är att den om fem år ska vara en av Sveriges främsta dagstidningar med helhetstäckande journalistik och upp­dateringar dygnet runt.

• I dag har nyhetssajten 30.000 visningar per dag, enligt den nuvarande chefredaktören Jan Sjunnesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.