Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/splittring-i-regeringen-mp-gar-mot-s-om-upphovsrattsdirektivet/

Politik

Splittring i regeringen – MP går emot S om upphovsrättsdirektivet

Lorentz Tovatt (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT

Under morgondagen ska EU-nämnden ta ställning till den omtvistade upphovsrättsfrågan.

För första gången sen S och MP inledde sitt regeringssamarbete röstar MP emot S. 

– Det skulle innebära en strypsnara på det fria internet, säger Lorentz Tovatt, (MP), riksdagsledamot.

Rätta artikel

På fredagsmorgonen samlas EU-nämnden i riksdagen för att ta ställning till det omstridda upphovsrättsdirektivet. 

Frågan har varit starkt omdebatterad inför EU-parlamentets omröstning nyligen där ja-sidan vann och det är enligt uppgifter till DN en av de frågor det lobbats mest kring i parlamentet de senaste åren. De flesta svenska EU-parlamentarikerna röstade nej till förslaget utom några av de socialdemokratiska parlamentarikerna. Därmed fanns också en splittring i den socialdemokratiska gruppen. 

På den ena sidan stod de som hävdade att jättar som Facebook kommer att skapa automatiska filter som tar bort allt som riskerar att bryta mot upphovsrätten och därmed begränsa yttrandefriheten. Och på den andra sidan står de som vill att direktivet ska gynna enskilda upphovsmän. 

Regeringen och justitieminister Morgan Johansson, (S), måste förankra regeringslinjen i EU-nämnden och väntas lägga fram ett förslag som går ut på att släppa fram direktivet inför det kommande ministerrådet i Bryssel. Men det andra regeringspartiet är inte med på noterna. 

– Jag kommer att rösta mot regeringens linje, jag kommer rösta ner direktivet. Det är alltför långtgående när det gäller att inskränka friheten på nätet. Jag följer partilinjen, den går vi till val på i Europaparlamentet, säger Lorentz Tovatt, (MP), riksdagsledamot och klimat- och energipolitisk talesperson. 

Det finns bra delar i direktivet, anser Tovatt, och tar upp exemplet med skälig ersättning till kulturarbetare. 

– Men det är alldeles för långtgående vad gäller länkskatten och uppladdningsfiltret. Det skulle innebära en strypsnara på det fria internet, säger han.

Det är enligt Tovatt första gången under det fyra och ett halvt år långa regeringssamarbetet som MP röstat mot S - trots stark oenighet i en rad frågor. 

Enligt en rundringning som SVT Nyheter gjort väntas oppositionspartierna också säga nej till direktivet vilket gör att regeringens förslag ändå hade väntats falla. 

DN har sökt justitieminister Morgan Johansson för en kommentar.