Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Splittringen finns fortfarande kvar”

Hur ska S ta sig ur krisen? DN:s Maria Crofts svarar på några frågor kring socialdemokratins framtid.

Vad händer just nu inom socialdemokratin?

– Det mest påtagliga är att Håkan Juholt ska resa runt i landet och träffa väljare och partikamrater för att försöka bygga upp förtroendet. Han börjar i dag i Sundbyberg. Dessutom pågår en rekryteringsprocess där bland annat den tidigare S-ledaren och statsministern Ingvar Carlsson ska hjälpa Juholt att hitta erfarna personer till Socialdemokraternas riksdagskansli.

Vad ska de göra för att lyckas återskapa förtroendet för S?

– Förutom det jag just beskrivit är det förstås viktigt att det inte kommer fram något mer kring Juholts ekonomi eller fler oklara politiska utspel.

Hur ser Carin Jämtins roll i partiet ut? Vilka är hennes specifika uppgifter?

– Jämtin är partisekreterare och den som i första hand är ansvarig för partiets inre arbete. Partisekreteraren har exempelvis ansvar för det dagliga arbetet i partiet.

Jämtin har försökt tona ned uppgifterna om interna konflikter. Hur splittrat är partiet egentligen?

– Det mesta tyder på att splittringen fortfarande finns kvar. Det är höger mot vänster och stad mot land. Om partiet varit enat hade det inte blivit en sådan turbulens kring Juholts hyresersättningar och de politiska turerna. Nu tog de olika falangerna chansen att föra fram sitt missnöje i olika frågor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.