Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Spricka i regeringen om jobbinvandringen

Fusket kring den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen har orsakat en spricka i regeringen. Migrationsminister Tobias Billström (M) vägrar göra företagens anställningserbjudanden rättsligt bindande. Men det vill Centern, på samma linje som S.

– Det här är människohandel, vi i Alliansen måste agera för att bekämpa organiserad brottslighet, som i dag gör stora pengar på handel med arbetstillstånd, med mycket liten risk att åka fast, säger Centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Linander.

Migrationsverket fattar beslut om arbetstillstånd på grundval av arbetsgivarnas anställningserbjudanden. Men erbjudandet är inte bindande. Och både facken, polisen och Migrationsverket har sett många exempel på att lön och arbetstider i realiteten blir något helt annat: i stället för en vanlig heltid kan det handla om 12–14 timmars arbetsdagar sex-sju dagar i veckan, och i stället för en vit lön på 20.000 kan det bli en svart på 6.000 kronor. Eller ingen lön alls.

Centerns Johan Linander är efter kontakter med Gränspolisen övertygad om att det organiserade fusket är utbrett. Han vill se betydande skärpningar av lagen från 2008: rättsligt bindande anställningserbjudanden och betydligt striktare kontroller av företagen, både före och efter det att tillstånden beviljas.

– Vi behöver regelbundna kontroller av att arbetsgivarna betalar de utlovade lönerna inklusive sociala avgifter till rätt personer, säger Linander.

Migrationsminister Tobias Billström betonar att kontrollerna redan har stärkts och att han nu ser över lagstiftningen för att utöka möjligheterna att återkalla arbetstillstånd.

– Men jag är inte beredd att göra sådana förändringar som till exempel bindande anställningserbjudanden.

Tobias Billström understryker också att lagen aldrig var ämnad att öppna den svenska arbetsmarknaden enbart för specialister, arbetskraftsinvandringen skulle vara behovsstyrd, även om fokus i debatten har legat på specialister i bristyrken.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven vill vid en valseger omgående riva upp lagen om arbetskraftsinvandring. Lagen ska skrivas om för att stävja lönefusk och handel med tillstånd.

– Det ligger nära till hands att tro att den här lagen handlar om en medveten försämring, ett skott i ryggen på den svenska modellen, i syfte att öka utbudet av kompromissvillig arbetskraft. Det är oerhört viktigt att vi täpper till de här kryphålen. Bland annat måste arbetserbjudandena bli bindande.

Detta har hänt

DN skrev i går om hur Alliansens jobbreform har slagit snett. Målet med reformen, som sjösattes 2008, var en behovsstyrd arbetskraftsinvandring, där fokus låg på utländska specialister.

I stället har två tredjedelar av nästan 60 000 arbetstillstånd som beviljats de senaste fyra åren gått till jobb i yrken inom städ, restaurang och bygg, där arbetslösheten i Sverige redan är rekordstor.

Nya siffror som LO låtit SCB ta fram bekräftar att en av sex arbetskraftsinvandrare som folkbokfört sig i Sverige efter ett år helt saknar deklarerad inkomst. Och handeln med arbetstillstånden fortsätter, trots Migrationsverkets skärpta rutiner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.