Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ssu-forbjud-bensin-och-stang-av-karnkraften/

Politik

SSU: Förbjud bensin och stäng av kärnkraften

SSU vill förbjuda nyförsäljning av fossildrivna fordon 2025, förbjuda fossila bränslen 2030 — och stänga av kärnkraften 2040.

Men den tuffa klimatpolitiken splittrar förbundet.

TT Text

11/8 2019 klockan 15.10: Texten har tillfogats en rättelse.

SSU-ledningen hade lagt fram en rad klimatförslag för det socialdemokratiska ungdomsförbundets kongress, som hålls i Karlstad i helgen.

Men ombuden var långt ifrån eniga om de tuffa förslagen. Efter en lång debatt kunde voteringarna komma i gång, runt tre timmar senare än beräknat.

– Jag hade väntat mig debatt och uppmanat till det. När vi står inför vår generations allra största fråga måste vi diskutera grundligt, säger SSU-ordföranden Philip Botström.

Sent på lördagseftermiddagen klubbades att nyförsäljningen av fossildrivna fordon bör förbjudas 2025 och att fossila bränslen ska förbjudas 2030.

Kongressen var splittrad – många ombud ville ha senare datum – och beslutet togs efter handuppräckning med svag majoritet.

– Det är viktigt att förslag också ska kunna bli verklighet. Då krävs att man kan förena ambitiös målsättning och realistiska möjligheter att ställa om. Årtal och ambitionsnivå blev också de stora diskussionsfrågorna, säger Philip Botström.

När det kom till kollektivtrafiken ville ombuden gå längre än ledningen, som föreslagit sänkta avgifter. Kongressen slog fast att man bör ”prioritera att införa avgiftsfri kollektivtrafik”.

– Om vi ska kunna ställa om samhället, minska utsläppen och göra det på ett klassmedvetet sätt, där vanligt folk är vinnarna och inte de stora förlorarna, då måste vi se till att kollektivtrafiken mer tillgänglig. En rimlig vision är att den ska bli avgiftsfri, säger Philip Botström.

SSU vill också att flyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö ska förbjudas, liksom privatjet. Förbundet vill även se en progressiv flygskatt, som ökar med antalet flygresor.

Satsning på höghastighetståg och en kraftig utbyggnad av förnyelsebara energikällor är andra punkter som klubbades igenom.

SSU satte även som mål att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi 2040, vilket betyder att kärnkraftsverken ska vara avvecklade då.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs ett felaktigt årtal för när SSU vill att fossildrivna fordon ska vara förbjudna.

Läs mer: SSU-toppen: Klimatet borde vara Löfvens stora projekt

Ämnen i den här artikeln:

SSU
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt