Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ssu-sa-borde-s-locka-unga-valjare/

Politik

SSU-toppen: Klimatet borde vara Löfvens stora projekt

Philip Botström, ordförande i SSU. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna borde vara det parti som går längst fram i klimatomställningen. 

Det anser SSU:s förbundsordförande Philip Botström, som ska väljas om till sin titel under ungdomsförbundets kongress i helgen. 

– Klimatfrågan borde vara Stefan Löfvens stora projekt. Det är helt avgörande för att vi ska vara intressanta bland unga i de kommande valen, säger Philip Botström. 

I helgen samlas unga socialdemokrater för en kongress i Karlstad. På agendan står bland annat val av ny styrelse och genomgång av över 400 motioner. 

Philip Botström har varit förbundsordförande sen 2015 och väntas bli omvald för ytterligare en tvåårig mandatperiod. 

– Det känns hedrande, det känns som att jag har ett brett stöd, säger han. 

Klimatfrågan kommer att prägla helgens SSU-möte och Philip Botström hoppas kunna sätta press på storpartiet och regeringen med ungdomsförbundets förslag. 

– Tittar man på vad forskarvärlden säger, om vi ens ska ha en rimlig chans att stoppa den negativa utvecklingen och den tidshorisont forskarna ger oss, 10-15 år. Om man jämför det med de politiska förslag som Socialdemokraterna, regeringen och de andra riksdagspartierna har lagt, så är det ett alldeles för stort glapp, säger Botström. 

Han säger också att klimatskammen inte borde drabba unga, utan politiker och storföretagare. Socialdemokraterna borde ha alla förutsättningar att leda klimatkampen, anser Botström. 

– Det är ju inte orden och visionen som saknas. Vi i S har ju historiska exempel på när vi har motbevisat alla som har sagt att det här är för dyrt och det här går aldrig. Det gjorde vi ju när vi stred för allmän lika rösträtt och för åtta timmars arbetsdag. Ska vi fortsätta vara en välfärdsstat, då måste vi vara beredda att ställa om. Och då tycker jag att S borde vara de största bejakarna av den här omställningen. Det borde vara Stefan Löfvens stora projekt. 

Philip Botström säger att klimatfrågan är helt avgörande för att Socialdemokraterna ska komma i fråga för de unga väljarna i de kommande valen. 

– Gör vi inte den här omställningen nu, kommer vi inte bara att svika kommande generationer utan även dö ut som rörelse förr eller senare, tror Botström.