Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ssu-vill-forbjuda-inrikesflyg-ager-aktier-i-sas/

Politik

SSU vill förbjuda inrikesflyg – äger aktier i SAS

Philip Botström, förbundsordförande för SSU. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SSU vill förbjuda inrikesflyg mellan svenska storstäder.

Samtidigt äger ungdomsförbundet SAS-aktier till ett värde av drygt en halv miljon kronor.

– SSU har inte fattat ett aktivt beslut om att investera i SAS utan det görs externt av våra aktie- och fondförvaltare, säger Andrea Törnestam, förbundssekreterare i SSU.

I helgen samlades Socialdemokraternas ungdomsförbund till sin 40:e kongress och klubbade bland annat igenom förslag om ett förbud för inrikesflyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö samt en progressiv flygskatt, som blir högre ju mer man flyger. 

– SSU-ledningen vill också sätta upp tuffare mål för klimatpolitiken. Senast 2035 vill man att Sverige ska ha noll nettoutsläpp till atmosfären, tio år före det mål som riksdagen klubbat, sa ordföranden Philip Botström till TT i helgen.

Han anser inte att Socialdemokraterna gjort tillräckligt mycket i klimatfrågan och säger att ungdomsförbundet ska vara en blåslampa bakom moderpartiet. SSU-ledaren riktade också en känga mot ”de stora bolagen” och partierna som ”gjort alldeles för lite”.

Men samtidigt som ledningen vill förbjuda inrikesflyg mellan svenska storstäder och införa en progressiv flygskatt så äger förbundet aktier till ett värde av drygt 600.000 kronor i flygbolaget SAS, enligt förbundets årsredovisning för 2018. I årsredovisningen uppges marknadsvärdet till cirka 1 miljon kronor men med dagens aktiekurs handlar det om drygt 600.000 kronor. SSU uppger att de inte vet när köpet gjordes men innehavet finns inte med i 2017 års årsredovisning och bör därför ha gjorts under 2018. 

Hur går innehavet ihop med ert förslag om att förbjuda inrikesflyget mellan storstäder? 

– När vi fattar beslut om vår politik tar vi inte hänsyn till vilka ekonomiska konsekvenser det kan få för SSU. Vi ser att flyget innebär massiva utsläpp och vill minska de onödiga utsläppen av flyget mellan storstäderna. Som kan ersättas med höghastighetståg som skulle gå fortare mellan stadskärnorna och är mycket mycket mer klimatvänligt. Men flyget kommer finnas kvar och behövs även i framtiden, men en omställning behöver ske och det tycker vi politiskt branschen måste investera mer i, säger Andrea Törnestam, förbundssekreterare, som svarar skriftligt på DN:s frågor. 

Det är det största enskilda nyinköpet ni gjort från år 2014 till nu, varför har ni valt att investera i en bransch som ni samtidigt vill skära ner på?

– SSU har inte fattat ett aktivt beslut om att investera i SAS utan det görs av externt av våra aktie- och fondförvaltare. Vi har antagit en placeringspolicy som anger att vi inte ska investera i företag som utvinner eller producerar bränslen baserat på kol, olja eller uran. Vi ställer också krav på att bolagen måste bedriva ett för branschen tillräckligt miljöarbete. Om vi får information om att innehavet inte efterlever policyn kommer vi självfallet påpeka det, säger Andrea Törnestam. 

Hur avgör SSU vilka aktier ni ska äga? 

– I enlighet med den placeringspolicy som antogs i mars 2019 och ersatte en tidigare policy från 2011. Utöver flera etiska krav som att företagen måste agera i enlighet med ILO konventioner om arbetsvillkor har vi också krav på att företagen inte får ha ett otillräckligt miljöarbete utifrån sin bransch, säger hon. 

Förbundet uppger för DN att de har investerat i aktier för att spara pengar till framtida SSU-verksamhet. 

– Dagens SSU:are har turen att tidigare SSU-generationer varit långsiktiga med ekonomin och byggt upp ett kapital som gör att även om det skulle gå sämre ekonomiskt något år så skulle vi inte behöva göra akuta och drastiska nedskärningar av vår verksamhet, säger Törnestam. 

Förbundet äger enligt egen uppgift värdepapper för cirka 140 miljoner kronor, bland annat rör det sig om aktier i ABB, Boliden, Ericsson och Sandvik men också i banker som Nordea, SEB och Swedbank.

SSU är enligt en sammanställning som Ekot gjort Sveriges rikaste ungdomsförbund med cirka 60 miljoner i inkomster förra året.  Merparten av förbundets intäkter kommer från lotteriförsäljning, förra året fick SSU totalt 39 miljoner kronor från A-lotterierna. Men förbundet får också in pengar från sina aktieinnehav, pengar från moderpartiet och offentliga bidrag från bland andra Sida och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, (MUCF). Nummer två över de rikaste ungdomsförbunden är Centerpartiet med 8,5 miljoner kronor i intäkter 2018 enligt Ekot.