Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Stärker V:s position”

Jonas Sjöstedt menar att Socialdemokraternas utspel stärker Vänsterpartiets position. ”Nu är vi det enda partiet som förespråkar en rödgrön regering”, säger han till DN. Miljöpartiet å sin sida välkomnar beskedet.

Redan på torsdagseftermiddagen blev Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt informerad om S:s utspel av partiledaren Stefan Löfven.

Är du irriterad på Löfven?

— Det var inte oväntat. Jag är inte förvånad, säger Jonas Sjöstedt till DN.

Vänsterpariet säger att utspelet inte påverkar deras tidigare position.

— Vi har varit väldigt tydliga. Antingen är vi ett regeringsparti med full medverkan och ministerposter. Eller så är vi ett oppositionsparti, säger Sjöstedt.

Sjöstedt understryker att han tycker att Stefan Löfven är ett ”utmärkt statsministerämne”.

— Idag är vi det enda partiet som förespråkar en rödgrön regering. Det är även vad svenska folket vill ha. Därför stärker utspelet vår position, säger han.

Miljöpartiet välkomnar Socialdemokraternas besked.

– S är en naturlig samarbetspartner för oss också och efter dagens artikel ser vi goda möjligheter att samarbeta med dem i en regering efter valet, säger partisekreteraren Anders Wallner, till TT.

MP delar S kritik av blockpolitiken, säger han. Partiet vill dock inte kommentera hur det ser på att samarbeta med borgerliga partier, vilket S alltså öppnat för.

– Vi ser ingen anledning att på något sätt sitta och recensera andra partier som i dagsläget är mycket mindre än oss, sade Gustav Fridolin.

Partiet vill att en "handlingskraftig" regering tar över efter Alliansen.

S hade i förväg underrättat MP om utspelet på DN Debatt i dag och det förs löpande kontakter mellan partierna.

– Vi har haft goda samtal mellan våra partier under den tid Stefan (Löfven) har varit partiledare, sade språkröret Åsa Romson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.