Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Statliga miljarder ska utjämna skillnaderna i skolan

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) på pressträff på Rosenbad.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) på pressträff på Rosenbad. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Regeringen avsätter 1,5 miljarder kronor i höstbudgeten för att utjämna skillnader i skolan nästa år. Om de rödgröna vinner valet ska tillskottet öka till 3,5 miljarder kronor 2019 och till sex miljarder kronor från och med 2020.

– Det här är den bästa dagen i mitt politiska liv, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Han har skrivit en bok om hur 90-talskrisen bland annat monterade ner resurserna till den svenska skolan. Men som utbildningsminister har MP-språkröret, som själv arbetat som lärare, varit minister när den senaste internationella Pisa-mätningen visat att skillnaderna i den svenska skolan fortsätter att öka.

Detta vill nu regeringen ändra på och följer det förslag som den statliga Skolkommissionen tidigare lagt fram.

– Det ska vara din ansträngning i skolan som avgör din framtid. Du ska aldrig begränsas av var eller i vilken familj du växer upp i, sade Gustav Fridolin när nyheten ur höstbudgeten nästa vecka presenterades på en presskonferens i regeringskansliet Rosenbad på torsdagen.

Skolor med socioekonomiska problem ska få den största delen av pengarna.

– Vi gör den här förstärkningen utan att dra undan annan finansiering för skolan, säger Gustav Fridolin.

Kommunerna som är huvudmän för skolan ska inte kunna dra ner sina bidrag till skolorna i motsvarande grad.

– För att vara del av det här systemet måste man garantera att det här går till nya insatser. Det innebär att vi fredar skolan från nedskärningar, säger Fridolin.

Förslaget är inte förankrat över blockgränsen, men Fridolin räknar med att de borgerliga vid en eventuell valseger nästa år skulle behålla systemet.

- Nu är det upp till bevis. Vi har visat att vi kan göra den här prioriteringen som profession och forskning efterlyser. Jag förutsätter att alla andra partierna som talar om skolan också visar det i sina budgetförslag, säger Gustav Fridolin.

Du säger att det är den bästa dagen i ditt politiska liv. Tar du inte i lite väl mycket?

– Nej. Det var detta jag engagerade mig för i politiken på 90-talet när man gjorde nedskärningar i min skola. Sedan fick jag möjlighet för snart tio år sedan skriva boken som hade ganska stor betydelse under förra finanskrisen. Och nu får jag möjlighet att både tillföra resurser till de som behöver det mest, men också freda skolan så att inte samma sak händer igen nästa gång Sverige är i ett tuffare läge.

Men det här kommer sista året när ni sitter i regeringen under den här mandatperioden och det dröjer till 2020 innan hela summan, sex miljarder kronor, går ut till skolorna. Har du inte agerat för långsamt som minister när du har haft makt att påverka det här?

– Ska man vara trygg med att det här håller och håller i fler regeringar behöver det också vara förankrat. Det är ju det Skolkommissionen innebär - här har vi hela skol-Sverige bakom att den här investeringen behövs.

Men du har ju inte förankrat det här med oppositionen?

– Alla partier talar väl om skolan. Om några veckor när partierna lämnar sina budgetmotioner förväntar jag mig också att de har med detta.

Från fackligt håll välkomnas beskedet.

– Dagens besked är viktigt för likvärdigheten i den svenska skolan och ett tecken på att man lyssnat på lärarna. Vi hoppas att de som motsatt sig Skolkommissionens förslag nu är mer positiva än tidigare, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

"Det är oerhört angeläget och välkommet att staten tar ett större ansvar för en mer kompensatorisk resursfördelning till kommunerna", skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Även Liberalerna välkomnar beskedet, men vill gå längre och se ett förstatligande av skolan.

– Det behövs en statlig finansiering helt och hållet. Regeringen underkänner på det här sättet kommunernas förmåga att se till så att det finns en likvärdig skola, säger Christer Nylander (L), vice ordförande i utbildningsutskottet.

Regeringens höstbudget läggs fram den 20 september och innehåller sammanlagt ett reformutrymme på 40 miljarder kronor.

Läs mer: Satsar 4,3 miljarder på jobb i höstbudgeten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.