Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Statsvetare förvånad över Reinfeldts uttalande

”Det är en ovanlig åtgärd att kritisera sin minister på det sättet”, säger statsvetaren Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet.

Även Jörgen Hermansson, statsvetare vid Uppsala universitet, är förvånad över Reinfeldts uttalande.

– Det är anmärkningsvärt. Många regeringschefer har säkert sagt liknande saker internt för att uppfostra sina ministrar, men inför öppen ridå är det ovanligt. Jag kommer inte på något liknande exempel, säger han.

Jörgen Hermansson anser att Billströms ställning är försvagad.

– Han sitter löst nu. Rimligen betyder uttalandet från Reinfeldt att Billström sitter löst om han inte återvinner sitt förtroende.

Hermansson beskriver Billström som hett villebråd.

– Det blir larvigt om det inte får effekt om han kommer med en till groda. Och varje gång han säger något nu som drar lite åt det kontroversiella hållet så kommer folk att ställa sig frågan om det är inom ramen för hans mandat. Om han trampar över igen så är det osannolikt att han klarar sig med att be om ursäkt.

Anders Björck (m), tidigare försvarsminister, vice talman i riksdagen och tidigare landshövding, är förvånad över det hårda tonfallet i Reinfeldts kommentar.

– Det här är unikt. Normalt kan man säga att ”det här var lite olyckligt, men ministern har mitt fulla förtroende”. Allt annat betyder att det börjar skaka och det är inte första gången som Fredrik Reinfeldt måste rycka in och ta sina ministrar i örat, säger Björck.

– För att tala idrottsspråk: Det här är en varning, gult kort. Inte rött kort, men om det händer något mer blir det inte avbytarbänken utan utvisning för evigt, säger Björck.

Men Björck tror ändå att Billström har hyfsade chanser att sitta kvar ”om han inte gör bort sig mer”.

– Vi ska komma ihåg att Reinfeldt har avverkat ett stort antal ministrar och blivit kritiserad för sitt dåliga personomdöme. Det är Reinfeldt som utsett Tobias Billström så går det illa för Billström så är det en viss, men dock kritik mot Reinfeldt själv, säger Björck.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.