Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Statsvetare om Eliasson: ”Politiska drevet har pågått länge”

Beskedet att den nu sparkade rikspolischefen Dan Eliasson byter tjänst fick flera oppositionspolitiker att ösa sitt missnöje i sociala medier. 

– Det politiska drevet har pågått länge. Man kan ju fråga sig varför man inte begärde misstroendevotum mot Morgan Johansson, säger statsvetaren Marja Lemne. 

I dag, torsdag, klockan 12.30 presenterar justitieminister Morgan Johansson (S) Sveriges nye rikspolischef efter Dan Eliasson, som i stället blir den nye generaldirektören på MSB i februari. 

Dan Eliasson har länge varit utsatt för en omfattande kritik och tonen på social medier har många gånger varit hätskt. 

Efter beskedet jublade flera oppositionspolitiker friskt att Eliasson avgår, men kritiserade kraftigt att han nu blir MSB-chef. 

Jan Björklund skrev bland annat: ”MSB nu ska bygga upp det nya svenska civilförsvaret inför det ökade hotet från Ryssland och terrorister. Märkligt att då till GD (generaldirektör) utnämna en misslyckad S-märkt rikspolischef.”

Läs mer: De kan ta över efter Eliasson 

Det spekuleras också friskt att Dan Eliasson, som var Thomas Bodströms statssekreterare mellan 2001-2006, har hållhakar på regeringen och att det ska vara orsaken till hans höga poster. 

Värt att notera är att det var den tidigare migrationsminister Tobias Billström (M) som utnämnde Dan Eliasson till chef för Migrationsverket 2007 och det var Moderaternas Ulf Kristersson som stod bakom utnämningen av Eliassons post som generaldirektör på Försäkringskassan 2011. 

Kritiken från politikerna var något som Morgan Johansson tog upp på onsdagens presskonferens. 

– Politiker ska kritisera politiker, men inte enskilda tjänstemän, sade justitieministern. 

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet anser dock att politiker ska kunna kritisera myndigheter och hur de styrs. 

– Jag skulle vilja nyansera ett sådant uttalande. Det ska inte vara förbjudet för oppositionspolitiker att kritisera vad en myndighet håller på med eller hur det fungerar där. Men jag tycker att det här politiska drevet mot Eliasson har pågått väldigt länge, säger Marja Lemne.  

Hon tycker i stället att politikerna borde agera om de nu är så kritiska.

– Jag tycker att man kan ställa sig frågan sig varför man inte begärde misstroendevotum den här gången mot Morgan Johansson eller tidigare Anders Ygeman – när det har pågått så länge, säger Marja Lemne. 

Varför har inte oppositionen gjort det, tror du? 

– Mot bakgrund till de misstroendevotum som man fick dra tillbaka i höstas. Det kanske gör att oppositionen just nu är försiktiga med att begära det, säger Marja Lemne. 

Samtidigt anser statsvetaren att Dan Eliasson själv har trätt över tjänstemannarollen i sin intensiva kritik i sociala medier av Jimmie Åkesson. När Eliasson var generaldirektör för Försäkringskassan skrev han på Twitter ”Åkesson i debatt gör att jag kräks”.

– Det är inte så vanligt att myndighetschefer skriver att de kräks över en partiledare och nämner vem den är, säger Marja Lemne. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.