Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Statsvetare: SD är de stora förlorarna

Foto: Roger Turesson

Det är trångt kring riksdagsspärren och Sverigedemokraterna tappar väljare till Moderaterna. DN har talat med Henrik Oscarsson, föreståndare för SOM-institutet och professor i valforskning vid Göteborgs universitet, om SCB:s novembermätning. 

– I den här mätningen ser det ut som om Sverigedemokraterna är de stora förlorarna, säger han. 

Att det är trångt kring riksdagsspärren är det första statsvetaren Henrik Oskarsson reagerar på när resultatet från SCB:s partisympatiundersökning släpptes på tisdagen. 

Läs också: Moderaternas uppgång bekräftas i SCB:s mätning

Miljöpartiet och Kristdemokraterna hamnar under spärren medan Liberalerna ligger precis ovanför den. 

Miljöpartiets plats i regeringen har påverkat partiet, säger han. 

– Partiet har tagit stryk opinionsmässigt genom att sitta i regeringen. Men det är klart, det är det mindre partiet i en regeringskoalition. Det är svårt för MP att få cred för saker som de får igenom, det är svårt att visa att man vunnit förhandlingar i regeringen. Det är lättare för väljarna att se när man förlorat förhandlingar.

Om mönstret fortsätter och två allianspartier ligger nära spärren kan det bli svårt för de borgerliga väljarna att stödrösta, menar Oscarsson.

– Det blir svårt för de allmänna borgerliga väljarna att koordinera sig. Om det är ett parti i ett block som ligger nära spärren vet man hur man ska stödrösta, men det blir annorlunda när det är två som ligger så nära spärren. Det blir ett koordinationsproblem. Väljarna måste då i princip dela upp hur de stödröstar, men det kanske går nu för tiden i och med sociala medier.

Trots att två partier ligger under spärren är det Sverigedemokraterna som är de stora förlorarna, menar Oscarsson. Partiet har ökat sedan förra valet, men tappat sedan SCB:s majmätning.

– De har tappat mycket sedan maj och bara ökat med några procent sedan förra valet. Så har det inte varit innan, då har de ökat mer än så. SD är inte vana att ha opinionsmässig motvind, det är en tuff situation för dem.

Moderaterna har börjat inriktat sig mer på lag och ordning och migration.

Moderaterna har sett en uppgång sedan maj. 

– Om det är en Kristersson-effekt eller inte är svårt att säga. Det är väldigt svårt att veta om det är budskapet eller budbäraren som orsakar dessa förändringar. En ny ledare betyder också ofta en ny politisk inriktning. Och Moderaterna har börjat inriktat sig mer på lag och ordning och migration. Man har till exempel en mer restriktivt migrationspolitik, säger Henrik Oscarsson. 

En del av väljarna kommer från Sverigedemokraterna. Enligt mätningen har Sverigedemokraterna tappat 1,4 procent av väljarna till Moderaterna. 

– Det var från Moderaterna som många av väljarna kom från början och det är så med väljarströmmar, det är mycket mer sannolikt att man går tillbaka till därifrån man kom, säger Henrik Oscarsson.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna är de stora vinnarna, menar Oscarsson. 

– Det är spännande, det handlar om relativt stora förändringar. Det går bättre för Socialdemokraterna än vi trodde och Moderaterna ökar. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.