Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Statsvetare: Snart rinner tiden ut

Ett parti i fritt fall som inte verkar kunna lösa sina inre stridigheter. Framtiden för Socialdemokraterna ser mörk ut om de inte genast hittar en lösning på sina problem, säger statsvetare DN talat med.

Om Socialdemokraterna ska kunna hämta upp sina väljarsiffror krävs en nystart. Det säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är ett allvarligt läge när vi har en inrikespolitik där regeringen inte har någon opposition. Det är bra för demokratin om alliansen känner att den möter hårt motstånd, säger Henrik Oscarsson.

Han anser att Socialdemokraternas största problem är att de inte lyckas visa upp en enad front.

– De kan bara komma igen genom att göra väljarna nyfikna på vad S kan uträtta i ett samhälle som inte är ett industrisamhälle längre. Nu är oppositionen så svag att den inte ens lyckas utnyttja Carema­skandalen ordentligt. Den var serverad på ett silverfat, med kärnfrågor som har med privatisering och vinstintresse i vården att göra.

Lena Wängnerud, också professor i statsvetenskap i Göteborg, ser de nya siffrorna som en mycket allvarlig signal till Socialdemokraterna.

– Det finns fortfarande tid att agera, men snart rinner den tiden ut. Man måste tänka igenom situationen i grunden, säger hon.

Hon tror inte heller att Socialdemokraterna ska låsa fast sig vid att behålla Håkan Juholt som partiledare, ett spörsmål som också statsvetenskapsprofessor Tommy Möller vid Stockholms universitet väcker.

– Det är väldigt mycket som går fel för S, man är ett parti i fritt fall. Man har en ifrågasatt partiledare med rekordlågt förtroende och också en svårighet att formulera en sammanhängande politik.

Tommy Möller berättar att Moderaterna under 1960-talet såg sin väljarandel halveras.

– Men sedan dess har kurvan i princip bara gått uppåt. S har historiskt sett legat väldigt stabilt runt 40 procent. Valet 2006 hade man 35 procent och det beskrevs som rekorddåligt – det visar hur snabbt fallet har gått.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.