Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Statsvetaren: Den verkliga entusiasmen för Ulf Kristersson saknas

Foto: Paul Hansen

Sexton moderata länsförbund har ställt sig bakom Ulf Kristersson som ny partiledare. Därmed talar allt för honom – men det stöd som finns till Carl Bildt inom partiet, trots att han redan har tackat nej, kan ändå tyda på en bristande entusiasm för Kristersson.

– Om man hade haft en applådmätare på extrastämman så blir det möjligen lite svagare applåder från en del, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Vid lunchtid på måndagen avslutades nomineringsrundan för Moderaternas länsförbund. De 200 ombuden, som på extrastämman ska rösta fram en ny partiordförande, är fördelade i Sveriges alla län. Dagens Nyheter har kollat på ombudsfördelningen vid stämman 2015. Beroende på medlemsstatistiken kan det ha skett mindre förändringar i fördelningen sedan dess.

De sexton förbund som har nominerat Kristersson har totalt 145 ombud, vilket gör Kristersson till storfavorit. De län som har nominerat Bildt har totalt 36 ombud och de länen med resterande 19 har nominerat båda kandidaterna. Ombuden är inte bundna att rösta som sina länsförbund, men mycket talar för att de gör det.

Redan på tisdagen träffas valberedningen, men först i slutet av september lägger den fram sitt förslag inför extrastämman den 1 oktober.

– Avsikten med mötet på tisdag är naturligtvis att gå igenom de nomineringar vi har fått in och avgöra hur vi ska lägga upp det framöver. Vi har ju trots allt ett par veckor på oss och vi måste använda de veckorna för att jobba vidare, säger valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Ulf Kristersson har fått ett överlägset stöd från länsförbunden. Vad behöver ni fundera på?

– Jag har också noterat de länsförbund som offentligt har gått ut med stöd till Kristersson. Men tro det eller ej, Ulf är inte den enda som är nominerad.

Ulf Kristersson ställde sig till förfogande till partiledarposten den 1 september. Senare samma dag nominerade det stora länsförbundet i Västra Götaland i stället Carl Bildt. Först på andra plats nominerades Kristersson.

– Det är en nominering av Kristersson helt utan entusiasm och det säger något om osäkerheten inom ett parti som har tappat oerhört många väljare, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

På söndagskvällen nominerade även Gävleborg den tidigare partiledaren. Flera länsförbund har nominerat både Bildt och Kristersson, och flera föreningar inom partiets olika länsförbund har valt Bildt. Detta trots att Bildt redan har tackat nej och Kristersson har tackat ja till partiledarposten.

Carl Bildt intervjuas om hur han ser på partiledarposten för Moderaterna.
Carl Bildt intervjuas om hur han ser på partiledarposten för Moderaterna. Foto: Alexander Mahmoud

På måndagen nominerade också sidoförbundet Moderatkvinnorna Catharina Elmsäter Svärd, Carl Bildt, Kristina Axén Olin, Maria Malmer Stenergard och Elisabeth Björnsdotter Rahm. Fem namn - men inte Ulf Kristerssons.

– Vi har varit väldigt noga att säga att det här inte är en kvoteringslista. Vi går på erfarenhet och kompetens. Det är fem fantastiska kandidater och det är lite av ett lyxproblem att vi har så många bra personer som vi kan se som vår nya ledare, säger Maria Rydén, vice ordförande för Moderatkvinnorna.

Statsvetaren Jonas Hinnfors menar ändå att mycket talar för att Kristersson till slut väljs av ett enigt parti.

– En strid på stämman vill nog alla undvika, men om man hade haft en applådmätare så är det möjligen lite svagare applåder från en del. De förbund som har talat för Bildt har inte talat emot Kristersson, men det är uppenbart att den här verkliga entusiasmen för honom saknas.

Enligt en mätning av DN/Ipsos i slutet av augusti ville 45 procent av M-väljarna se Bildt som partiledare. På andra plats kom Anders Borg med tolv procent, som trots skandalen i början av sommaren var sju procentenheter före Kristersson.

– All publicitet kring Anders Borg hade varit oerhört negativ och han låg då ändå väldigt tydligt högre än Kristersson, med förbehåll för den statistiska osäkerheten. Det visar ju också på en osäkerhet inför Kristersson, säger Jonas Hinnfors.

Efter extrastämman har den nya partiledaren ett drygt år på sig innan valet. Hinnfors menar att det kan vara ett problem att Kristersson, om han väljs, inte har burits fram av en "entusiastisk våg" inom partiet.

– Då är det klart att han börjar i en uppförsbacke. Sedan kan det fungera väldigt bra ändå, men det är inte så att han från början har det här grundmurade stödet inom partiet som en partiledare ibland behöver, säger han.

Läs också: Nu börjar deras kamp för att vända vikande M-siffror

För valberedningens ordförande inleds nu några viktiga veckor.

– Det är nu vårt arbete börjar. Det är det här man vet att man kan råka ut för när man blir vald till en valberedning, och kanske framför allt till ordförande. Det är bara att gilla läget, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Så här fördelade sig de 200 ombuden

Så här fördelade sig de 200 ombuden vid partistämman 2015. Det kan ha skett mindre förändringar i ombudsfördelningen sedan dess.

Ulf Kristersson - 145 ombud

Stockholms län - 33

Skåne - 30

Stockholms Stad - 21

Östergötlands län - 10

Halland - 7

Södermanlands län - 6

Uppsala län - 6

Kalmar län - 5

Värmlands län - 5

Dalarna - 5

Västmanlands län - 4

Örebro län - 4

Västerbotten - 3

Norrbotten - 3

Jämtlands län - 2

Gotland - 1

Carl Bildt - 36 ombud

Västra Götaland (Då uppdelat i fem områden) - 32

Gävleborgs län - 4

Kristersson och Bildt utan inbördes rangordning - 16 ombud

Jönköpings län - 8

Kronobergs län - 4

Blekinge - 4

Kristersson, Bildt, Elisabeth Svantesson och Johan Forssell utan inbördes rangordning - 3 ombud

Västernorrlands län - 3

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.