Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Statsvetaren inför tv-debatten: ”Tuff sits för Lööf”

Småpartierna i regeringen är i desperat behov av att profilera sig, men troligen håller alliansen enad front i kvällens partiledardebatt i SVT, även om Annie Lööf kan sticka ut. På den rödgröna sidan kan vi räkna med en åsiktsklyfta mellan V och de andra två. Det tror statsvetaren Jenny Madestam.

En sak statsvetaren Jenny Madestam är nyfiken på inför kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda är hur Centerledaren Annie Lööf väljer att profilera sig, eftersom hennes parti ligger illa till i opinionen. I princip gäller detsamma Kristdemokraternas Göran Hägglund.

– Men eftersom Lööf är vald för att det ska hända något i hennes parti har hon en tuffare sits. Hon har själv sagt att hon ska bli tuffare i alliansen. Hon har fått mycket kritik. Det blir intressant att se om det lossnar för henne, säger Madestam, som även är fristående kolumnist i tidningen Expressen.

Även om det är långt kvar till nästa val är även duellen mellan huvudkombattanterna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven intressant, menar Jenny Madestam. Hon kan tänka sig att S-ledaren tränats något i debatteknik sedan de båda möttes senast.

– Vi kommer nog att få höra repliker från Löfven om att regeringen bara vill slösa och att han själv är bättre skickad att hålla koll på finanserna. Reinfeldt kommer att trycka på att oppositionen är bidragspartier, alltså bidragslinjen kontra arbetslinjen som vanligt.

Frågan är om partierna inom alliansen överlag kommer att profilera sig gentemot varandra i kväll. Madestam tror knappast det.

– Då riskerar de att möta kritiken ”hur ska ni kunna regera tillsammans?” Men det är ett moment 22 för dem. De tre små partierna är i desperat behov av att profilera sig, säger Madestam till DN.se.

– Göran Hägglund kommer säkert att prata pensionärsskatt, och Lööf kommer säkert att prata om den sänkta bolagsskatten och säga att det är hennes förtjänst.

På den rödgröna sidan är det förmodligen V som kommer att positionera sig gentemot MP och S, som hade likartade skuggbudgetar, tror Jenny Madestam.

– I våras var (V-ledaren) Jonas Sjöstedt eldig, och många upplevde honom som aggressiv. Han kommer att vara den som mest uttryckligt talar om vinster i välfärden. Många väljare uppskattar det, men det är en öm tå för Stefan Löfven.

Madestam menar att Miljöpartiet har mycket att vinna på att visa att de breddar sig.

– Åsa Romson kommer säkert att prata ekonomi, som har varit deras ömma punkt.

SD-ledaren Jimmie Åkessons närvaro i debattstudion vållar mindre kontrovers nu än i början av partiets riksdagstid. För ett år sedan bojkottade de dåvarande S- och V-ledarna Håkan Juholt och Lars Ohly Agendas partiledardebatt i protest mot att de skulle stå på samma sida som Åkesson.

Det kommer deras efterträdare att göra i kväll. Redaktionen planerar visserligen att göra en ändring i scenografin, men den påverkar inte partiledarnas placering:

– Principen är som förut att regeringen står på ena sidan rummet och de andra på andra sidan, säger Pia Bernhardsson, projektledare för SVT:s Agenda

Det nya är att programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson står i öppningen av den ”hästsko” som bildas när partiledarna placerats ut. Tidigare har de stått högst upp, där ”hästskon” går ihop.

Oavsett om det blir som det är tänkt eller man till slut väljer tidigare scenografi hamnar M-ledaren Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Stefan Löfven närmast programledarna. Ordningen blir som följer, räknat medurs från programledarna:

Stefan Löfven, Åsa Romson, Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson, Göran Hägglund, Jan Björklund, Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt.

Jenny Madestam

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.