Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/stefan-lofven-ar-ny-statsminister-men-vann-han-valet/

Politik

Stefan Löfven är ny statsminister – men vann han valet?

Det tog Stefan Löfven 131 dagar att återerövra regeringsmakten.

Men kampen för att vinna själva valet har bara börjat.

Nu ska Socialdemokraterna försöka beveka LO-medlemmarna – trots januariavtalet om försvagad arbetsrätt och mer liberal migrationspolitik.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Stefan Löfven valspurtar och delar ut rosor till sina väljare på Trädgårdstorget i Linköping.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 14 Stefan Löfven inför stor publik i valrörelsen i slutet av augusti på IF Metalls familjedag i Holje park i Olofström i nordvästra Blekinge. Arrangörerna missuppfattar och tror att Löfven är klar, och börjar montera ned valbudskapet om ett tryggare Sverige.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 14 Jan Björklund och många i Liberalerna var redo att släppa fram Stefan Löfven redan i december. Men förhandlingarna avbröts och det tog ytterligare en månad innan en överenskommelse låg på bordet.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 14 Stefan Löfven har vunnit en stor strategisk seger genom att spräcka alliansen och återerövra statsministerposten. Men nu måste han övertyga partiet och väljarna om att det var värt priset. Bild från 15 oktober.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 14 Den 27 december 2014 träffades Decemberöverenskommelsen, som kom att prägla både det politiska styret och den politiska debatten under hela mandatperioden.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 6 av 14 I december anklagade Centerpartiets Annie Lööf Socialdemokraterna för att missa en historisk chans om blocköverskridande samarbete. På fredagen släppte hon fram Löfven som statsminister. Bild från den 14 januari.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 14 Stefan Löfven firar en stor strategisk triumf genom att spräcka alliansen och återerövra statsministerposten. Men nu måste han övertyga partiet och väljarna om att det var värt priset. Bild från Socialdemokraternas valvaka 2018. Varken då eller nu är det självklart vem som egentligen har vunnit.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 14 Efter att Centerpartiet och Liberalerna sagt nej till sin Moderaternas Ulf Kristersson och släppt fram Stefan Löfven har Allianssamarbetet – återigen – dödförklarats.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 14 Jonas Sjöstedt och hans partikamrater släpper även de fram Stefan Löfven. Men det kommer med hot om misstroenderöster om Socialdemokraterna förändrar arbetsrätten och hyresregleringen på ett sätt som Vänsterpartiet inte gillar.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 10 av 14 Stefan Löfven kommer från fackrörelsen och står den fortfarande nära. Men LO:s Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till mycket i den nya överenskommelsen.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 14 Den socialdemokratiska rörelsen är splittrad i bilden av överenskommelsen. Redan ser en del i partiet med oro på nästa valrörelse.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 14 Den nya regeringen kommer knappt ha hunnit tillträda innan det blir dags för nästa valrörelse. I maj röstar väljarna i valet till Europaparlamentet.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 13 av 14 Miljöpartiet kan räkna frågor om grön skatteväxling och en samsyn om klimatomställningen till sina segrar i den nya överenskommelsen. Men även bland de gröna finns en oro för framtida svekdebatt.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 14 av 14 Stefan Löfven är ny statsminister. Det återstår att se med vilken politik han kommer styra Sverige.
Foto: Roger Turesson