Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Stefan Löfven: Bryt blockpolitiken

Statsminister Stefan Löfven (S) vill efter att det slutgiltiga valresultatet blivit klart understryka att Socialdemokraterna är största parti och menar att de har det största regeringsunderlaget. 

Ulf Kristersson å andra sidan hävdar att det är Alliansen som har de största möjligheterna att bilda regering.

”Alliansen förblir det största regeringsalternativet, långt större än Socialdemokraterna och betydligt större än den nuvarande regeringen”, skriver Kristersson till TT.

VAL 2018

Uppdatering 180916 kl 13.55 Texten har tillfogats en rättelse

Alla röster i riksdagsvalet har nu kontrollräknats och därmed står det klart att de rödgröna partierna får 144 mandat i riksdagen, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

Men spelet om riksdagen är därmed inte slut. Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter att understryka att han företräder riksdagens största parti.

”Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget, om inte de borgerliga partierna bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedemokraterna”, säger Löfven i ett uttalande till TT.

Han tillägger att det bara finns en ”konstruktiv lösning för landets bästa: att bryta blockpolitiken”.

”Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt. I denna process kommer ingen kunna få igenom all politik för sitt parti. Men genom att samarbeta kan vi göra så mycket mer för vårt land”, säger Löfven.

Läs mer: Löfven och Kristersson – i motvind mot makten

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fortsätter däremot att hävda att Vänsterpartiet inte borde räknas till det rödgröna blockets mandat. Han skriver till TT att Alliansen förblir det största regeringsalternativet och att de är betydligt större än den nuvarande regeringen.

”Om Stefan Löven verkligen vill pröva möjligheterna att bilda en regering av sitt 'block' tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, bör han säga det i klartext”, säger Ulf Kristersson.

Under veckan har alliansledarna upprepade gånger krävt att Stefan Löfven ska avgå som statsminister, men Socialdemokraterna har å sin sida beskrivit kravet som oseriöst.

Läs mer: Följ valet och resultatet i vår liverapportering

Om statsministern inte avgår efter ett val hålls en statsministeromröstning senast två veckor efter riksdagens öppnande. Kristersson menar nu att processen får ha sin gång.

”Om inte Stefan Löfven och regeringen avgår självmant kommer vi att rösta för att de ska avsättas när riksdagen återsamlas inom kort. Sedan får talmannen inleda sin viktiga process med att få fram en ny regering”, skriver han till TT.

I onsdags bjöd Alliansens ledare på DN Debatt in Stefan Löfven till samtal för att söka stöd över blockgränsen. 

– Alliansen ger Socialdemokraterna möjligheten att spela en ny konstruktiv roll. Vi behöver alla sänka tonläget, manade Centerledaren Annie Lööf.

Svaret från Socialdemokraterna var tydligt:

– S erbjuds att bli stödparti till det borgerliga blocket. Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, sade Stefan Löfven under en presskonferens i Rosenbad.

Läs mer: Vad valet 2014 kan lära oss om årets regeringspussel

Sverigedemokraternas ledning har krävt reformer inom fyra områden för att ge stöd till en regering. Enligt gruppledaren Mattias Karlsson vill de se en restriktiv flyktingpolitik, kortare vårdköer, krafttag mot ökad brottslig het och förbättringar för fattigpensionärer.

– Får SD inget inflytande eller makt över politiken är vi beredda att se till att det blir nyval. Jag tror inte att de andra partierna vill ha ett nyval för det enda parti som jag tror skulle gynnas av det är SD, sade partiledaren Jimmie Åkesson under lördagen.

Åkesson: Vi är beredda att se till att det blir nyval

Rättelse: I en tidigare version av artikeln angavs fel antal mandat för SD. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.