Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 10:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/stefan-lofven-i-dag-ar-det-en-sorgens-dag/

Politik

Stefan Löfven: I dag är det en sorgens dag

01:35.

På måndag blir det en nationell sorgedag för offren efter terrorattacken i Stockholm. Det berättade Stefan Löfven när han besökte platsen i dag. Han uttryckte beundran för alla som ställt upp både professionellt och privat.

Bild 1 av 1 Stefan Löfven besökte på lördagen platsen för attentatet.
Bild: Paul Hansen

Sverige kommer inte att vika sig för terrorismen. Det budskapet gav statsminister Stefan Löfven när han besökte minnesplatsen i Stockholms city.

– I dag är det en sorgens dag och hela Sverige sörjer nu offren för gårdagens fruktansvärda attack, sade Stefan Löfven.

Statsministern besökte minnesplatsen utanför Åhléns i centrala Stockholm vid 13-tiden på lördagen. Han var märkbart tagen inför ansamlingen av blommor och ljus som hunnit växa till sig sedan attacken för mindre än ett dygn sedan. Löfvens budskap var att Sverige måste stå fast vid sina grundläggande värderingar om ett öppet samhälle.

– Vi måste tillåta oss att sörja. Men vi vet också att vi måste gå vidare. Vi kommer inte att vika oss för terrorismen. Sverige ska vara ett öppet och säkert land. Regeringen, myndigheterna och riksdagen – alla demokratiska krafter kommer att göra sitt för att människor ska vara så trygga som det någonsin går, sade Stefan Löfven.

Hittills har fyra människor avlidit och 15 är skadade. Löfven ska senare under lördagen besöka Karolinska för ett möte med personalen.

– Jag vill uttrycka en mycket stor tacksamhet till sjukvårdspersonal, polis och räddningspersonal som var på plats här och gjorde fantastiska insatser, liksom det som många människor gjorde för sina medmänniskor, sade Löfven.

Läs mer: Människor strömmar till attentatsplatsen

Han har under dagen haft kontakt med rikspolischefen och säkerhetspolischefen samt samtliga övriga partiledare.

Stefan Löfven hälsade på människor på Drottninggatan. Foto: Paul Hansen

På måndag klockan 12 kommer det att hållas en minnesceremoni och i samband med det utlyser regeringen en nationell tyst minut.

– Vi vet att målet med den här typen av attacker är att sprida skräck och hat i samhället och få oss att bli rädda. Men jag ser att under det här dygnet så har Sverige visat sig från sin allra bästa sida. Att hjälpa varandra, stötta varandra, öppna upp sina hem för andra människor. Det visar också vilken styrka som finns i vårt land. Den styrkan kan ingen någonsin ta ifrån oss. I dag sörjer hela Sverige men vi kommer att ta oss igenom det här tillsammans, sade Stefan Löfven.

Vad känner du inför den här ansamlingen av ljus och blommor?

– Dels är det sorgen med de människor som aldrig kommer hem igen. Men också den värme som finns i en så här svår stund när människor har visat varandra ett oerhört stöd, tagit risker och som här visar sin kärlek och sorg och saknad. Det är också en tid för gemenskap och sammanslutning.