Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Stefan Löfven: Jag tror att det var Christer Pettersson som sköt

00:19. I dag söndag är det 30 år sedan Olof Palme mördades. När Stefan Löfven mötte pressen sade han att han tror att det var Christer Pettersson som sköt Palme.

Trots att mordet rättsligt fortfarande är ouppklarat är Stefan Löfven övertygad om att Olof Palme mördades av Christer Pettersson. Det säger statsministern sedan han lagt ner en krans på Palmes grav på söndagen, 30 år efter mordet på Sveavägen. Men hans uttalande får kritik.

– Det finns en person som är dömd och senare frikänd. Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson, och då tror jag på det, sade Stefan Löfven sedan han vid 9.30-tiden på söndagen lagt ner en krans vid Olof Palmes grav vid Adolf Fredriks kyrka, bara några hundra meter ifrån mordplatsen.

Lisbet Palme pekade ut Christer Pettersson, som dömdes för mordet i Stockholms tingsrätt i juli 1989, men hennes vittnesmål underkändes av Svea hovrätt när fallet avgjordes i högre instans några månader senare. Därför pågår mordutredningen fortfarande och så sent som i fredags hölls en presskonferens om spaningsläget.

Därför är det olämpligt av statsministern att göra ett så kategoriskt uttalande, anser flera borgerliga partier. Moderaternas andra vice ordförande Elisabeth Svantesson skriver på mikrobloggen Twitter att det inte är statsministerns uppgift att peka ut en skyldig till mordet.

 

– Det är olyckligt. Man ska vara försiktig när man gör sådana uttalanden. Statsministern ska inte ägna sig åt spekulationer, säger Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson.

Varför är det olyckligt?

– Polisutredningen är inte avslutad. Det finns fortfarande utredare knutna till ärendet och man öppnar upp en sluss för att få in nya uppgifter och berättelser. Ärendet är högst aktuellt, och då tycker jag att man ska vara lite avvaktande.

När mordet begicks den 28 februari 1986 var statsminister Stefan Löfven 28 år.

– Det var ofattbart. Jag förstod inte att det var sant. Sedan lyssnade man mer på radio och tv. Jag tror jag satt en hel förmiddag och försökte bara ta in, säger statsministern.

Stefan Löfven träffade Olof Palme en gång när han tog emot honom på Hägglund i Örnsköldsvik där Stefan Löfven arbetade som svetsare och fackligt ombud.

– En väldigt varm person, han tog sig tid när vi gick runt på Hägglunds att prata med metallarna där uppe. Han visade stort intresse och jag tackade honom för att han tog sig den tiden, och det var nog viktigt för honom också, minns Stefan Löfven.

Minuterna innan S-ledaren kom till Adolf Fredriks kyrka strax före klockan 9.30 på söndagsmorgonen föll söndagens första solstrålar på Olof Palmes gravsten där röda rosor lagts, både av representanter för Socialdemokraterna och av privatpersoner.

När Stefan Löfven lagt ner en blomsterkrans tillsammans med sin fru, partisekreteraren Carin Jämtin och ungdomsförbundet SSU:s ordförande Philip Botström stod han några minuter stilla vid graven.

– Vi sörjer Olof Palme fortfarande och det är hårt. Det ett sår både för arbetarrörelsen och för Sverige som fortfarande inte har läkt, säger Stefan Löfven.

Det politiska arvet efter Olof Palme ska diskuteras på ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm på söndagseftermiddagen. Där deltar bland andra de tidigare S-ledarna Ingvar Carlsson och Mona Sahlin. Stefan Löfven tycker sig föra Olof Palmes politiska arv vidare.

– De värderingar som socialdemokratin och arbetarrörelsen står upp för, att alla har rätt till sin frihet och sin framtidstro. Och det kräver ett jämlikt samhälle, och ett jämlikt samhälle bygger man bara med solidaritet, där vi hjälps åt, tar in skatter, vi ser att alla människor får en utbildning och arbete, vi ska ha trygghet om vi blir sjuka, vi ska veta att sjukvården finns där. Hela världssamhället ska finnas där. När du som individ är som svagast, då ska samhället vara som starkast, säger Stefan Löfven.

Även på mordplatsen i korsningen Sveavägen-Olof Palmes gata hade några rosor och tulpaner lagts. Men det var betydligt fler personer som stannade till och tog bilder med sina mobiltelefoner än som lade ner blommor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.