Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/stefan-lofven-om-ssus-ramsa-noll-tolerans-mot-antisemitism/

Politik

Stefan Löfven om SSU:s ramsa: ”Vi står upp mot antisemitism”

Stefan Löfven (S) under debatten i riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT

Under partiledardebatten om EU-valet i riksdagen frågades statsminister Stefan Löfven (S) ut om de SSU:are i Malmö som skanderat ”krossa sionismen” på första maj.

– När tar du itu med extremismen i ditt eget parti? frågade Moderatledaren Ulf Kristersson.

– I socialdemokratin, i arbetarrörelsen, finns det noll tolerans för antisemitism, svarade Löfven.

Rätta artikel

Statsminister Stefan Löfven fick frågor om SSU-demonstranternas ordval ”krossa sionismen”, som kritiserats för att var en antisemitisk idé om att inte erkänna staten Israel.

– Stefan Löfven är mån att bekämpa extremism i Europa. Det är bra. Men han borde börja i Sverige. I går berättade Kvällsposten om en judisk kvinna i Malmö som inte vågar ta sig ut. I onsdags skanderade SSU ”krossa sionismen” i första maj-tåget i Malmö. Det märkte inte Stefan Löfven för han var i Umeå. När tar du itu med extremismen i ditt eget parti? frågade Moderatledaren Ulf Kristersson.

Stefan Löfven svarade:

– I socialdemokratin, i arbetarrörelsen, finns det noll tolerans för antisemitism. Den som vill vara en del av svensk arbetarrörelse står upp till 100 procent mot antisemitismen. Inget annat gäller. 

Företrädare för SSU Skåne menar att kritiker missförstått ramsan och att den handlar om kritik mot Israels politik, inte om att vara emot Israel eller det judiska folket. SSU har sedan sagt att man inte ska använda sig av ramsan framöver.

Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, har framfört en officiell ursäkt till Judiska församlingen. Electra Ververidis, ordförande för SSU Skåne, säger i ett pressmeddelande:

– SSU Skåne vill återigen uttrycka att vi är ledsna över att många har tagit illa vid sig av den ramsa vi sjungit med helt andra intentioner än att ifrågasätta Israels rätt att existera. Det var inte vår mening och har aldrig varit vår uppfattning.

– SSU Skåne kommer därför ta initiativet till en dialog med den judiska församlingen i Malmö och SKMA [Svenska kommittén mot antisemitism, reds. anm.], med syftet att personligen framföra denna ursäkt samt lyssna in hur vi i samarbete kan bidra med verktyg och dialogforum för att motverka antisemitism och andra former av förtryck tillsammans. För SSU Skåne har det antirasistiska arbetet och kampen emot förtryck alltid varit avgörande för vårt engagemang.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson tog upp första maj-ramsan under riksdagsdebatten.

– Extremism inom Socialdemokraterna är inget nytt. Man kröp för nazisterna, man kryper fortfarande för kommunisterna och kryper för islamisterna. Och så har vi den här SSU-historien från i onsdags där förbundet skanderar judefientliga ramsor. Vilka åtgärder har du vidtagit? frågade Åkesson. 

– Du är fullständigt diskvalificerad för att ta en sådan här diskussion. Ni står inte upp för alla människors lika värde. Ni hyllar högerextremister runt om i Europa. Bevare oss väl, svarade Löfven och påpekade att SD startats i en vit makt-miljö.

Löfven sa också att SSU hanterar sina medlemmar och att SSU:s förbundsordförande Philip Botström tagit avstånd från första maj-ramsan.

– Jag ger uttryck för vad som gäller för det socialdemokratiska partiet. Behövs det något ytterligare får jag titta på det. Vi står upp mot antisemitismen. Därför ska vi stå värd för en stor internationell konferens nästa år för att visa världen att vi alltid står upp mot antisemitismen.

Läs mer: S i Malmö ber om ursäkt för ramsa om ”krossa sionismen”