Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/stefan-lofven-s-desperat-agerande/

Politik

Stefan Löfven (S): Desperat agerande

00:44. Stefan Löfven kallar Moderaternas misstroendevotum mot Annika Strandhäll för ”oseriöst”. ”Kristerssons skäl är exakt vad som nu diskuteras i riksdagens konstitutionsutskott”, säger statsministern.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar Ulf Kristerssons misstroendeförklaring för ett ”utfall” mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

– Det här agerandet kan inte betecknas på annat sätt än desperat, säger Löfven på en pressträff.

Rätta artikel

Under torsdagen höll statsminister Stefan Löfven (S) en pressträff och kommenterade Moderaternas misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll.

– Det här agerandet kan inte betecknas på annat sätt än desperat. Moderaterna vill uppenbarligen inte ha granskningen av ärendet på bordet. Just nu behandlas det i KU. Att inte invänta en seriös behandling innan man använder sig av riksdagens viktigaste verktyg, kan inte beskrivas på annat sätt. Jag tycker att allt annat än att vänta på KU är obegripligt, säger Stefan Löfven (S). 

På frågan om han har förtroende för Annika Strandhäll svarar han ja.

– Alla statsråd har statsministerns förtroende innan något annat är uttalat, säger Löfven (S).

Foto: Hampus Andersson

Ulf Kristersson har under dagen skrivit på Facebook att frågan om misstroende inte behöver kopplas till granskningen i KU. ”KU granskar nu fallet konstitutionellt. En viktig prövning, men inte avgörande för frågan om misstroende. Det vi redan vet räcker: Det politiska förtroendet för ett statsråd som agerar så som Annika Strandhäll har gjort är helt enkelt förbrukat”, skriver Moderatledaren.

– Det är formellt korrekt, men eftersom precis den här frågan behandlas nu i KU, så är det rimligt att vänta på granskningen, säger Stefan Löfven (S) under pressträffen.

Han säger också att han inte vill spekulera kring hur Centerpartiet och Liberalerna kommer att agera i misstroendeomröstningen, och att ”alla måste ta sitt ansvar kring hur man ska agera”.

Centerpartiet har under dagen meddelat att de kommer att diskutera frågan i sin riksdagsgrupp.

”Det är allvarliga saker som har framkommit i fråga om regeringens hantering av Ann-Marie Begler, och vi hade gärna sett att den här frågan hade fått utredas ordentligt av KU,” säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson till TT och fortsätter:

”Vi tar aldrig lättvindigt på en fråga om misstroendeförklaring, så den kommer naturligtvis att diskuteras i vår riksdagsgrupp”.

Även Liberalerna uppger att de avvaktar med besked.