Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Stefan Löfven: Tänker inte åka till Brasilien

Stefan Löfven vid EU-toppmötet i Bryssel.
Stefan Löfven vid EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Stefan Löfven har inte fått någon kallelse till rättegången i Brasilien och han tänker inte åka dit, säger statsministern till DN efter avslutat EU-toppmöte i Bryssel. 

Löfven förnekar bestämt att han skulle ha träffat Brasiliens före detta president Lula da Silva på ett hotell i samband med Nelson Mandelas begravning.

 

 

Dagens Nyheter skriver idag att Brasiliens tidigare president Lula kallar dig till rättegång i början av juni och det gäller mutanklagelser i samband med försäljning av JAS-plan.

Stefan Löfven, tänker du åka dit?

– Jag har inget med detta att göra och man kallar nog inte till en rättegång på så sätt. Men anklagelsen som jag har hört talas om har jag inget som helst med att göra.

Åklagaren hävdar att du tillsammans med Lula och Brasiliens dåvarande president Rousseff träffades på ett hotellrum i samband med begravningen av Nelson Mandela. Gjorde du det?

– Nej, det är en felaktig uppgift.

Helt felaktig?

– Ja, jag har inte suttit på något hotellrum. Möjligtvis har jag träffat de personerna i samband med begravningsceremoni, sådant händer. Man säger hej till varandra och det var en massa människor där. Men jag har inte suttit på något hotellrum.

Det hävdas att du skickade ett mejl till Lula och bad om en träff?

– Vi gör ofta så i samband med sådana här stora sammankomster. Vi skickar förfrågningar om det är möjligt att träffas, men vid det här tillfället har jag inte suttit på något hotellrum.

Men om åklagarens anklagelser är så fel, är det i så fall inte bra att du åker till Brasilien så att Lula kan frias?

– Jag har ingen som helst del i detta. Brasilien får klara ut det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.