Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/stefan-lofven-till-greta-vi-ska-jobba-stenhart/

Politik

Stefan Löfven till Greta: Vi ska jobba stenhårt

Stefan Löfven (S). Foto: Magnus Hallgren

Skolstrejkerna är en påminnelse om att klimatarbetet inte kan vänta, menar Stefan Löfven (S). 

– Vi ska jobba stenhårt för att infria deras förväntningar, säger statsministern.

Rätta artikel

På fredagen genomförs strejker i nästan 100 länder och i Sverige på över 100 olika orter för att uppmärksamma klimatfrågan. Manifestationen är inspirerad av 16-åriga Greta Thunberg som redan ifjol själv började strejka utanför riksdagshuset i Stockholm i protest mot att inte mer görs för att få ner utsläppen. Hennes exempel har startat en global rörelse, vilket bland annat lett till att Greta Thunberg nu har nominerats till Nobels fredspris.

Läs mer: Så ser skolorna på klimatstrejker 

Klimatet var också ett ämne för statministerns frågestund i riksdagen på torsdagen. Efteråt svarade Stefan Löfven på frågor om hur han ser på Greta Thunberg och hennes efterföljare.

– Jag tycker att det är oerhört bra att det tas initiativ för att lyfta klimatfrågan. Den måste upp högre på dagordningen och de här ungdomarna brinner verkligen för det här. Som statsminister måste jag ändå säga att vi har skolplikt i vårt land. Men kan det arrangeras på något sätt som fungerar så är det ju bra.

Vad tar du för intryck av de här protesterna?

– Det gör en påmind om att det här klimatarbetet med att få ner utsläppen i transportsektorn och så vidare måste göras. Jag vill ha en folkrörelse för klimatomställningen och där är vi på väg. Vi har en rad projekt igång runtom i vårt land med solceller, biogasanläggningar och laddstolpar, säger Stefan Löfven.

Men de här barnen och ungdomarna tycker ju att vuxenvärlden gör för lite. Vad har du för kommentar till det?

– Jag har stor respekt för det och det är därför vi ska ligga på varje dag och jobba stenhårt för att möta deras förväntningar. Vi ska lämna över en värld så att vi kan säga att vi förstod vad som var på väg att hända. De har ännu mer liv framför sig, det är klart att de vill se att det händer något så att de har en bra framtid med ren luft och rent vatten, säger Stefan Löfven. 

Han menar samtidigt att ansvaret för omställningen inte bara kan läggas på den enskilde, och att människor fortfarande måste kunna ta bilen.

– Jag är uppvuxen på landsbygden, jag vet betydelsen av att kunna ta bilen men vi ska köra på renare bränslen och ha så lite utsläpp som möjligt. Vi ska kunna resa också men med mindre koldioxid och mer tåg. Här måste vi hjälpa människor att göra rätt. Människors liv ska inte begränsas av klimatomställningen, tvärtom vi vill öka människors frihet men friheten ska bli mer hållbar, säger statsministern. 

Läs mer: 16-åringen som blev klimataktivist med stjärnstatus