Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Stefan Löfven tystar den tidigare kritiken

Han är feminist och miljövän. Så vill Stefan Löfven profilera sig s0om S-ledare – och därmed direkt stävja den tidigare kritik som funnits mot honom som ordförande för IF Metall. Men hans politiska huvudfråga blir jobben.

 

I sitt första tal som S-ledare valde Stefan Lövfen att markera engagemang i ett antal frågor där han fått kritik. Som ordförande för IF Metall motsatte han sig särskilda jämställdhetspotter som Kommunal kämpar för.

Nu betonar han sitt engagemang för jämställdhet.

– Det är så oerhört provocerande att se hur kvinnor diskrimineras i vårt samhälle och i vårt arbetsliv. Hur kvinnor får lägre lön och hur dolda strukturer håller tillbaka kvinnors möjlighet.

– Jag är en övertygad feminist. Punkt slut.

På pressträffen efteråt menade Stefan Löfven att IF Metalls motstånd mot kvinnopotter inneburit att många fått en felaktig bild av honom.

– Jag får ibland en etikett av att inte förstå jämställdhet och det av ett enda skäl. Vi har haft en diskussion i LO om en teknisk utformning av ett avtalsförslag. Om man vill förminska jämställdheten då ska man göra så och tro att den står och faller med hur vi formulerar avtalskrav. Jämställdhet är betydligt viktigare än så, säger han.

Som Metallordförande har de gröna frågorna inte stått högt upp på dagordningen. Han står industrin nära och har pekats ut som en kärnkraftskramare.

Som nykläckt S-ordförande markerar Stefan Löfven en grönare profil.

– Nu är det rätt läge att skruva upp ambitionerna för klimat- och miljöarbete. Vi behöver satsa på ny, miljövänlig teknik. Vi behöver bygga Sverige starkt, socialt, ekonomiskt, men också ekologiskt.

Samtidigt står det klart att jobben är det område där han tänker utmana regeringen. Sedan åren som Metallordförande har han ett gott anseende som pragmatisk problemlösare. Den trovärdigheten tänker han utnyttja som S-ordförande.
Stefan Löfven ser jobben som den viktigaste frihetsfrågan.

– Det är bara att erkänna att vi inte varit tillräckligt slagkraftiga och tillräckligt tydliga. Fler jobb är Sveriges absolut största tillgång och det kommer att vara min viktigaste prioritering.

Hans första tal som S-ledare fick ett övervägande gott mottagande.

– Moderaterna har skickligt byggt en koalition i väljarkåren mellan höginkomsttagare, medelklassen och förvärvsarbetande. Det Stefan Löfven markerade med sitt tal är att han vill bygga samma koalition fast underifrån. Det är ett framgångsrecept, säger partistrategen, tillika Mona Sahlins tidigare stabschef, Stefan Stern till DN.

Retorikprofessorn Anders Sigrell vid Lunds universitet ger Löfven klart godkänt.

– Det var ett trevligt tal, som var ideologiskt och med tydligt fokus på jobb och ekonomi, säger han.

– Han radade upp alla tidigare socialdemokratiska partiledare och lyfte fram en positiv aspekt med var och en av dem, och satte sedan in sig själv som en i raden. Det är ett sätt att visa att han minsann är någonting stort och bra.

Den nyvalde S-ledaren ville inte säga något om hur han kommer formera sin laguppställning.

– Jag måste först få landa och se över vad som eventuellt behöver göras.

DN kunde i går berätta att S-ledningen diskuterar möjligheten att tillsätta en skuggregering, där även S-profiler utanför riksdagen kan ta plats.

Marita Ulvskog, som sitter i partiets ledning, bekräftar för DN att Löfven signalerat att S-toppen måste breddas. Ylva Johansson, talesperson i arbetsmarknadsfrågor, har en lista med namn på personer som hon vill se i tyngre roller.

– Margot Wallström, Ulrica Messing och Thomas Bodström är några exempel. Och det vore tråkigt om Thomas Östros försvinner från politiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.