Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Stefan Löfvens nya krav på folket

02:12. Stefan Löfven vill att föräldrar och elever tar större ansvar för utbildningen. DN har träffat statsministern inför Socialdemokraternas kongress som startar på fredagen.

Både elever och föräldrar måste skärpa sig för att Sverige ska kunna klara konkurrensen i framtiden. Det utspelet gör statsminister Stefan Löfven inför partikongressen. Han vill också begränsa antalet utbildningar som inte leder till jobb och se mer disciplin i skolan.

– Du måste göra din plikt för att kunna kräva din rätt, säger Stefan Löfven.

När statsminister Stefan Löfven på fredagen kliver upp i talarstolen på Social­demokraternas kongress i  Västerås bär han med sig ett budskap om att S nu ska satsa fullt ut på att ordna jobben. Det handlar om investeringar, näringspolitik och framför allt utbildning.

Men Stefan Löfven vill också att medborgarna skärper sig och tar större ansvar själva för att bli anställningsbara.

– Fler behöver studera mer. Vår uppgift i den globala ekonomin är att förstå vad vår konkurrenskraft är. Och det handlar inte om att tävla med låglönejobb, för det finns miljarder människor som är med i den tävlingen. Det är inte vår grej helt enkelt, säger Stefan Löfven.

Läs också: Partiet i kris – men här lever S-drömmen

Han understryker att enskilda människor måste vara med och tänka strategiskt kring hur vi höjer kunskapsnivån i samhället.

– Gör din plikt, kräv din rätt. Vi i  samhället ska satsa på att det finns resurser i skolan. Men alla måste själva tänka till vad de ska göra för att förändra detta, säger Stefan Löfven.

– Det här handlar om vanlig enkel moral. Att jag har rättigheter som jag kan kräva men att jag faktiskt får göra min plikt också. Det är rätt logiskt och enkelt – nu får vi skärpa till oss.

Mycket av statsministerns resonemang tar avstamp i Pisaundersökningen som visat på sjunkande resultat i den svenska skolan under många år.

Han pekar bland annat på att svenska elever tenderar att inte anstränga sig lika mycket eller inte kommer i tid till lektionerna i lika hög utsträckning som genomsnittet i undersökningen. Det innebär att det behövs en skärpning, menar han.

– Generellt sett behöver vi få upp lite mer disciplin och ordning. Både elever och föräldrar måste tänka till. Det viktigaste för barnet är att klara sig så bra som möjligt i skolan. Det är inte kompisar, det är inte ens idrotten och det är inte dataspelen. Skolan är viktigast, säger Stefan Löfven.

Hur det ska gå till att åstadkomma den här attitydförändringen i skolan har statsministern inga konkreta svar på.

Men han framhåller att det måste ske i en dialog mellan såväl politiker som skolan, elever och föräldrar. Just föräldrarna har ett minst lika stort ansvar som sina barn när det gäller att höja kunskapsnivån, menar han.

– Vi vet att föräldrar har olika förutsättningar men bara det att man visar engagemang betyder mycket. Att säga: det kanske inte kan bli träning nu för det är skolarbetet som går först, det är prov i morgon.

Ett annat led i statsministerns nya utbildningslinje är att också se över hur eleverna väljer sina utbildningar.

– Vi har utbildat mängder av människor på områden där man nästan visste att hälften av gänget får jobb och hälften får det inte. Det är inte så listigt använda resurser, säger Stefan Löfven.

Han tror att en del av utvecklingen beror på bristande studieväg­ledning.

– Vi måste tänka till kring kombinationen av det fria valet och sanno­likheten att få jobb. Vi måste åtminstone berätta för ungdomarna att om du går en viss linje så löper du stor risk att bli arbetslös, men om du går en annan så har du stor chans att komma i arbete. Jag tror att det går att göra betydligt mer när det gäller tydligheten om vad som leder till jobb och vad som med stor sannolikhet inte leder till jobb.

Statsministern vill inte peka ut vem som bär skulden till att situationen ser ut som den gör i den svenska skolan. Han öppnar nu för att se över hur mixen av utbildningar ser ut.

– Vi kan inte ha hur många utbildningsplatser som helst på en utbildning som inte leder till jobb. Då får vi se över det.

– Jag kan förstå den som blir inspirerad av något som verkar vara roligt. Men vi utbildar unga rakt ut i arbetslöshet. Då måste vi gemensamt ta ansvar för det och säga att det här är inte rätt. Och den enskilde individen måste också säga att jag har ett ansvar för min utveckling, min utbildning ska leda till ett arbete.

Stefan Löfven menar också att fler måste ta ansvar i vuxen ålder för att utbilda sig till något annat. Att byta riktning på sitt yrkesliv genom till exempel yrkeshögskola, komvux eller högskola.

– Här går att göra mycket i utbildningssystemet. Men även här gäller gör din plikt, kräv din rätt. Vi ska göra två saker för individen i en sådan situation. Ett, du ska ha rätt till utbildning för att kunna komma tillbaks i arbete. Två, under tiden ska du ha ett hyggligt ekonomiskt skydd. Men den enskilde individen måste själv anstränga sig för att komma tillbaka. Det är en balans mellan plikt och rätt.

Stefan Löfven menar att det är nödvändigt att alla medborgare tar ett ansvar för att höja kunskaps­nivån så att Sverige står sig i den globala konkurrensen.

– Det finns ett moraliskt perspektiv i detta som är viktigt. Och det mår folk inte dåligt av utan det är bra. Det kommer att skärpa Sverige helt enkelt, säger han.

DN/Ipsos visade i torsdags att S har svårt att locka unga väljare. Tror du att de här förslagen om plikt kommer att attrahera unga?

– Ja. Jag tror att unga människor ser behovet och balansen mellan att jag har rättigheter men att jag också måste bidra själv.

Tre personer i blickfånget

Veronica Palm

Ordförande i Stockholms stad och suppleant i verkställande utskottet. Tar strid för kvoterad föräldraförsäkring.

Magdalena Andersson

Finansminister, håller i pengarna. Framträder söndag morgon.

Karl-Petter Thorwaldsson

LO-ordförande, driver på för att partiet ska investera i stora infrastrukturprojekt för att få till stånd fler jobb.

S.kongressen

Socialdemokraterna håller partikongress i Västerås den 29–31 maj.

Tema för kongressen är ”Fram­tidens jobb och framtidens folk­rörelse”.

På kongressen deltar 350 ombud, varav 193 är kvinnor och 157 män.

Medelåldern bland ombuden är 43,4 år. 89 ombud är under 35 år, åtta är över 65 år.

Cirka 540 motioner har lämnats in till kongressen.

Partiledare Stefan Löfven håller tal på fredag den 29 maj klockan 16.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.