Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Stefan Löfvens vädjan till alliansen

01:29. Statsminister Stefan Löfven (S) manar nu till de fyra borgerliga partierna att ta ansvar för att undvika politiskt kaos nästa vecka.

Statsminister Stefan Löfven (S) vädjar till de borgerliga partierna för att undvika budgetkaos i riksdagen på onsdag. Samtidigt håller han dörren öppen för en regeringsombildning. ”Det finns ett antal handlingsalternativ”, säger Löfven till DN.

Om mindre än en vecka kan S-ledaren, efter bara två månader som statsminister, stå inför en regeringskris. Den utlöses om Sverige­demokraterna väljer att i den slutliga budgetomröstningen den 3 december rösta på det gemensamma borgerliga budgetförslaget i stället för att, som praxis varit hittills, lägga ned sina röster.

Beskedet kan dröja till själva omröstningen i riksdagens kammare, har partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt varnat. Men statsministern kräver att riksdagens tredje största parti ändrar sig och ger besked ”i god tid”.

– Om Sverigedemokraterna väljer att göra riksdagen till en lekstuga, då får vi andra partier fundera på vad vi då kan göra. Därför tycker jag att vi ska avkräva Sverigedemokraterna svar innan vi går till omröstning den 3 december, för det är anständighet att göra så, säger Stefan Löfven.

I samband med ett besök på ett äldreboende i Stockholmsstadsdelen Bromma i går vädjade statsministern till de borgerliga partierna att agera. Men exakt vad han vill ska ske ville han inte svara på.

– Vi får alla fundera på det. Det är en väldigt speciell situation, säger han.

Men kan du göra någonting för att undvika ett kaos i riksdagens kammare på onsdag nästa vecka?

– Eftersom jag hela tiden sträckt ut handen och hittills fått nej utgår jag ifrån att det är allas ansvar. Om jag får någon seriös fråga från någon annan om vad vi kan göra är jag beredd att ta den diskussionen, säger han.

Löfven fortsätter:

– Om nu de fyra borgerliga menar allvar, vilket jag tror jag att de gör, att de inte vill regera med Sverige­demokraternas stöd, så har vi alla ett ansvar att fundera på hur vi undviker den situationen.

Menar du att du tycker att de borde lägga ned sina röster?

– Nej, det sa jag inte. Jag sa att vi alla får fundera på det. Det är en väldigt speciell situation. Jag utgår ifrån att de fyra borgerliga partierna fortfarande inte vill ge Sverigedemokraterna det avgörande inflytandet.

Om SD skulle välja att rösta på allianspartiernas budget faller rege­ringens budget. Just nu studeras flera alternativa planer i regeringskansliet.

– Det finns ett antal handlingsalternativ, så det tittar vi på, säger Stefan Löfven.

Han utesluter inte en regeringsombildning. SD:s Oscar Sjöstedt har sagt att han tror att det skulle vara enklare för en renodlad S-regering att få igenom sitt budgetförslag.

– En sak har jag lärt mig i mitt liv: det är få saker man ska utesluta innan man är där man är.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.