Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Stig Malm: Det är rent stalinistiskt

Förre LO-ordförande Stig Malm är ett av ombuden till Socialdemokraternas extrakongress. Han är rasande över att ombuden inte är delaktiga i processen att välja en ny partiledare – och får medhåll av flera tunga namn i partiet.

– Det är ett rent spektakel som är ovärdigt ett socialdemokratiskt parti att behandla folk på det här sättet. Vi är valda för att gå dit och välja en partiledare, inte för att gå dit i stalinistisk anda och rösta på det vi blivit tillsagda, säger han.

– Jag är vald av medlemmar i en valkrets, där 17 ombud kandiderade och fem skulle väljas. Det var en stor apparat med alla medlemmar inblandade, och sen håller vi på med det här apspelet, det är förfärligt. Jag skäms över att vara socialdemokrat, säger Malm.

Han anser att partiet måste ha en helt annan process för att välja en partiledare.

– Vi skulle självklart ha en helt öppen linje. Om man har ett antal kandidater så ska man ju inte tala ned en del för att få en enda kvar. Ställ fram ett antal kandidater som får tala om vad de vill och låt sedan kongressen välja.

Stig Malm anser att de partidistrikt som nu blockerar valet av ny partiledare måste ta sitt ansvar och öppet presentera sina kandidater.

– Vi framstår som oerhört omoderna. Jag har varit med i 100 år snart och har aldrig varit med om ett sådant apspel som den här gången. Det är förfärligt, vi lever på 2000-talet och då tillämpar man principer som är hundra år gamla och håller på och blockerar varandra för att få fram en kandidat.

Enligt Stig Malm är det flera ombud som tycker att det är meningslöst att åka till kongressen och bara rösta på något förutbestämt.

– Jag förstår dem, men jag tänker gå dit och säga vad jag säger nu, säger Malm.

Valberedningens ordförande Berit Andnor vill inte kommentera Stig Malms hårda kritik mot den slutna valprocessen. Men flera tunga S-profiler delar Stig Malms kritik mot processen.

Riksdagsledamoten Kent Härstedt är också ett av de valda ombuden till kongressen som är öppet kritisk. På Facebook skriver han att han är stolt och tacksam för att han blivit vald till ombud men fortsätter:

"Frågan är bara _ vad det är kongressen skall ta ställning till? Jag är djupt skeptisk till den process som nu äger rum för att vaska fram ny s-ledare. S måste starta en förnyelseprocess som också måste ombegripa valprocesser och partiets inre kultur!"

Björn Fries, ett av Blekingedistriktets ombud, efterlyser också han större öppenhet.

– Vad jag förstår av folk jag talat med så pågår ett schackrande mellan olika distrikt som jag tycker genuint illa om, säger han.

Ett kongressombud med lång erfarenhet är tidigare ministern och Skansenchefen Anna-Greta Leijon.

– Det här känns inte kul, säger hon.

– Det är inte så enkelt och jag har ingen bra lösning. Men efteråt tror jag att vi måste sätta oss och ha en ordentlig diskussion.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.