Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

"Stigande arbetslöshet också framåt"

Foto: Maja Suslin / Scanpix
Trots ljusglimtarna i världsekonomin spår regeringen lägre tillväxt 2010 än andra prognosmakare. Det minskar risken för besvikelser, men finansminister Anders Borg (M) menar att en försiktig prognos också är bra för de offentliga finanserna.

I dag måndag lägger Anders Borg fram budgetpropositionen för riksdagen, men redan på söndagskvällen presenterade han huvuddragen vid en presskonferens.

– Vi har fått en stabilisering i ekonomin, men det är väldigt låg tillväxt och stigande arbetslöshet också framåt, sa Anders Borg i sin sammanfattning av budgeten.

– Ytterligare krisåtgärder är nödvändiga. Det gör vi i huvudsak med tillfälliga efterfrågestimulanser, genom att förstärka arbetslinjen för att varaktigt ta tillbaka sysselsättningsnivån och genom att stärka välfärdens kärna.

Den svenska ekonomin rasar med över 5 procent i år. Tillväxten 2010 väntas bara bli 0,6 procent, för att först 2011 komma upp i respektabla 3,1 procent. Exempelvis statliga Konjunkturinstitutet ligger på 1,5 procent i tillväxt 2010.

En del av skillnaden beror på att finansdepartementet stänger prognosarbetet tidigt, för att hinna göra budgeten. Men det finns också en fara att den spirande uppgången kommer av sig.

– Baltikum är den mest uppenbara risken för vår del. Men det finns också andra hot i världsekonomin, inte minst på grund av de stora budgetunderskott som har byggts upp under krishanteringen, sa Anders Borg.

Sverige hade ett bättre utgångsläge för de offentliga finanserna än andra industriländer. Statens skatteintäkter har också blivit bättre än befarat, eftersom antalet arbetade timmar legat kvar på en hög nivå, samtidigt som kostnaderna för bland annat sjukskrivningar har minskat.

Finansministern menar därför att Sverige mycket väl har råd med de satsningar på 32 miljarder som finns i budgeten. Underskottet i de offentliga finanserna blir 3,4 procent 2010, men Anders Borg vill på ett par års sikt tillbaka till överskott.

Det mesta i budgeten har redan portionerats ut de senaste veckorna: miljarder till kommunerna, 54.000 utbildningsplatser, sänkt skatt för löntagare och pensionärer, ökade resurser till rättsväsendet, med mera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.