Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Stöd för MP halverat bland kvinnor och unga

Isabella Lövin.
Isabella Lövin. Foto: Lisa Mattisson

Stödet för Miljöpartiet har halverats i kärngrupper som kvinnor, unga och storstadsbor, enligt DN/Ipsos. Väljarna har gått till S, V och C men många är i dag också osäkra på sitt partival. En ny mätning visar att MP inte kan räkna med stödröster på samma sätt som KD.

VAL 2018

Ett krisartat opinionsläge kastar en mörk skugga över Miljöpartiets kongress som hålls i Västerås i helgen. Bara 4 procent av väljarna stödjer MP enligt DN/Ipsos majmätning. Risken är överhängande att partiet förlorar sina riksdagsplatser i höst.

Med mindre än fyra månader till valet är det inte bara MP utan också Kristdemokraterna och Liberalerna som balanserar i farozonen kring 4-procentspärren. Ett möjligt scenario är att alla tre tvingas lämna riksdagen i höst. Det skulle dramatiskt rita om den politiska spelplanen och kasta om förutsättningarna för regeringsbildning.

Läs mer: Gahrton vill se MP i opposition om siffrorna håller i sig

DN/Ipsos har undersökt i vilken mån krispartierna kan räkna med att få hjälp av andra partiers väljare genom stödröstning. Mätningen visar att ungefär 15 procent av väljarna överväger att rösta på ett annat parti än sitt förstahandsval. Det är något mer än när DN/Ipsos ställde frågan i februari (11 procent).

Potentialen för såväl MP som L är dock begränsad. Bara runt 1 av 10 av de eventuella stödröstarna pekar ut dessa båda partier. För KD däremot finns en reell möjlighet. 3 av 10 stödröstare lutar åt Ebba Busch Thors parti. 

Statsvetaren Annika Fredén, valforskare och specialist på taktisk röstning, har tagit del av DN/Ipsos mätning.

– Det finns fortfarande en ganska hög andel moderater som kan tänka sig att rösta på Kristdemokraterna. Det tycks också finnas en viss benägenhet bland s-väljare att rösta på MP, säger Annika Fredén.

Motivet bakom borgerliga stödröster på KD är att maximera antalet mandat för alliansen. David Ahlin, opinionschef på Ipsos, påpekar att stödröster spelade en central roll för rädda KD:s riksdagsplatser både 2010 och 2014. 

– Det är rimligt att tänka sig att det kan räcka även denna gång. Något motsvarande finns inte för Miljöpartiet. De kommer att behöva klara det här på egen hand, säger han.

DN har också tagit fram nya siffror om hur väljarstödet har utvecklats för de tre krispartierna under mandatperioden. De bygger på en jämförelse mellan tremånadersperioderna mars-maj för de fyra åren 2015-2018 i DN/Ipsos mätningar.

Det är framför allt MP som har haft ett dramatiskt fall i väljarstödet. Särskilt tydligt syns det i grupper där partiet tidigare varit starkt. Stödet är mer eller mindre halverat sedan 2015 bland kvinnor, högutbildade, storstadsbor och i åldersgruppen 18-29 år (se grafik).

DN/Ipsos mätningar visar också att bland de som röstade på MP 2014 har den största väljarflykten gått till S, därefter till gruppen osäkra, Vänsterpartiet och Centern.

Det är de här väljarna MP behöver locka tillbaka. Möjligen kan MP hoppas på det som på forskarspråk kallas kompensatorisk röstning: att väljare anser att en fråga måste ha företrädare i riksdagen även om man inte helhjärtat stöder det partiet.

– Det kan vara det som gör att även de som är besvikna på partiet röstar på MP när det kommer till kritan. Men då måste miljöfrågan finnas med i valrörelsen och Miljöpartiet måste framstå som ett tydligt grönt parti som utmärker sig, säger Annika Fredén.

David Ahlin på Ipsos bedömer att det kan räcka till ett valresultat över 4 procent.

– Miljö- och klimatfrågorna toppar inte listorna över väljarnas viktigaste frågor men de finns ändå med där. Troligen finns det tillräckligt många väljare som sätter de främst för att Miljöpartiet ska klara riksdagsspärren.

Läs mer: Här är krispartierna

För KD handlar det inte så mycket om ett ras som en nästan permanent nivå under 4 procent. De väljare som har lämnat partiet sedan valet 2014 har framför allt gått till Moderaterna. Utmaningen för partiet är att basen av verkliga kärnväljare är försvinnande liten, vilket siffror från den senaste SOM-undersökningen visar (se grafik). En stor del av andrahandssympatisörerna måste mobiliseras för att nå över spärrnivån.

– Det är inte ett tillstånd som kan hålla för evigt. Frågan är närmast existentiell för partiet, säger David Ahlin.

Liberalerna hade ett lyft i opinionen för ungefär ett år sedan med ett väljarstöd runt 7 procent. Troligen hängde det ihop med att Moderaterna då var inne i en partiledarkris och rasade i opinionen. Därefter har L sjunkit ner till en nivå under 5 procent. Särskilt stort har tappet varit bland unga och högutbildade.

Liberalerna slåss delvis om samma väljare som Moderaterna. I det perspektivet kan prioriteringen av skolfrågorna vara gynnsam för L, visar statsvetaren Annika Fredéns forskning.

– Där har Liberalerna traditionellt varit starka i förhållande till Moderaterna.

Så gjordes undersökningen

Mätningen om stödröstning gjordes 10-21 maj. Den bygger på 1014 digitala intervjuer med röstberättigade väljare som var ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågorna som ställdes var: Överväger du att rösta på något annat parti, som inte är ditt förstahandsval, för att hjälpa partiet att klara riksdagsspärren i hösten val? Vilket parti överväger du i första hand att stödrösta på?

Siffrorna om väljarstöd i olika grupper bygger på DN/Ipsos väljarbarometer,  där en sammanslagning av tremånadersperioder mars-maj har gjorts för åren 2015-2018 för att få ett relevant underlag.

Väljarflödena bygger på en sammanslagning av de fyra senaste väljarbarometrarna från DN/Ipsos.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.