Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Stödet för Juholt har mer än halverats

Förtroendet för Håkan Juholt rasar dramatiskt efter hyresaffären. Sedan skandalen avslöjades har stödet för honom mer än halverats, visar DN/Synovate. Samtidigt kommer de första avgångskraven mot S-ledaren.

Synovate har gjort en unik mätning för DN där hälften av intervjuerna genomfördes före avslöjandet om att Håkan Juholt fått 160.000 kronor för mycket i ersättning för den lägenhet som han delar med sin sambo.

Synovates mätning är speciell eftersom samma fråga ställts både innan och efter att skandalen blev känd. I andra mätningar om politiska skandaler brukar de intervjuade ombes att ta ställning till själva affären.

Resultatet är en kalldusch för S-ledaren. Innan uppgifterna blev kända uppgav 33 procent av väljarna att de hade stort eller mycket stort förtroende för Håkan Juholt. Efteråt har förtroendet mer än halverats, till 16 procent. Även siffran för hela mätperioden, 24 procent, är historiskt låg.

– Det är hur signifikant som helst. För Juholt är det hyresaffären som slår i genom. Det är en av de absolut lägsta siffror som noterats för en S-ledare, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.

De egna väljarna är mindre negativa till Håkan Juholt än övriga; bland S-väljarna uppger 26 procent att deras förtroende minskat. Det kan enligt Nicklas Källebring öka Juholts möjligheter att sitta kvar, men vill Socialdemokraterna vinna nästa val ser det mörkare ut. Alliansväljarna, där många gamla S-väljare finns i dag, är långt mer negativa.

– Jag har väldigt svårt att se hur Håkan Juholt från dessa låga förtroendesiffror ska kunna kommunicera S-politik som kan vinna över de borgerliga väljare man behöver för att lyckas 2014, säger Källebring.

De historiska exemplen är ingen uppmuntrande läsning för Håkan Juholt.

– Alla tidigare affärer har visat hur oerhört svårt det är för partiledare som hamnat i den här typen av kriser att återvinna förtroendet för sig själva och sedan lyckas bli vallokomotiv. Jag kan inte se något sådant exempel i modern tid, säger Nicklas Källebring.

Även om Socialdemokraternas partiledning i måndags kväll uttalade sitt stöd för Håkan Juholt jäser det ute i landet. Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm, kommunen där Göran Persson inledde sin karriär, är först ut att kräva partiledarens avgång.

– Folk accepterar inte det här, av en person som aspirerar på att bli statsminister så accepterar man inte att man inte känner till det egna regelverket, säger han.

Göran Dahlström beskriver läget i partiet som ”väldigt avvaktande”.

– Detta är jätteallvarligt, det har nog aldrig varit så allvarligt för partiet någon gång som det är just nu. Det är en mycket, mycket allvarlig situation.

DN har ringt runt till ett tiotal av de kommuner där Socialdemokraterna är som starkast. De lokala företrädarna är mycket bedrövade och få uttalar ett oreserverat stöd för Håkan Juholt. På flera håll har man kallat till extramöten i de lokala S-föreningarna.

– Jag läser och lyssnar in vad kommuninvånarna säger, och det som sägs just nu är inte bra. Det är ingen hemlighet att det är en stor jäkla besvikelse, säger Magnus Jonsson, kommunalråd i Ockelbo.

Leif Nilsson, kommunalråd i Smedjebacken i Dalarna, tycker att bostadsaffären är mycket besvärande.

– Det är jobbigt att vara S-politiker nu. Det som har skett är för jäkligt. Är det så att han medvetet har gjort detta bör han omedelbart ta time-out. Då måste vi se om det över huvud taget är möjligt för honom att fortsätta, säger Leif Nilsson.

PARTILEDARNAS FÖRTROENDE

Så här har förtroendet för partiledarna förändrats från den 4–6 oktober 2011 till den 8–10 oktober 2011:

Håkan Juholt (S) 16 % (–17)

Fredrik Reinfeldt (M) 56 % (+2)

Jan Björklund (Fp) 28 % (+–0)

Annie Lööf (C) 20 % (–8)

Göran Hägglund (Kd) 24 % (–1)

Lars Ohly (V) 17 % (–4)

Gustav Fridolin (Mp) 25 % (–3)

Åsa Romson (Mp) 13 % (+1)

Jimmie Åkesson (Sd) 8 % (–4)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.