Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Stolt och glad” Löfven mötte pressen

Vid en kort presskonferens på torsdagseftermiddagen förklarade sig Stefan Löfven ”stolt och glad” över att vara VU:s kandidat till ledare för Socialdemokraterna.
 

– När jag ser ut över Sverige ser jag att vi behöver mer socialdemokratisk politik, förklarade Stefan Löfven efter att först ha presenterats av partisekretare Carin Jämtin.

– Om jag blir vald ser jag fram emot att jobba med dig, en stark och klok ledare, sade Löfven med adress Jämtin.

Carin Jämtin hade minuterna dessförinnan berättat hur de två lärt känna varandra i styrelsen för Palmecentret, där Löfven visat sig vara en ”kunnig person med stort globalt engagemang”.

Varken Stefan Löfven eller Carin Jämtin svarade på några frågor efter den cirka fem minuter långa gemensamma pressträffen.

Efter presskonferensen strömmar kommentarer in över VU:s val. LO:s största förbund Kommunal och dess ordförande Annelie Nordström är positiv till Löfven som ny S-ledare.

"Stefan Löfven är en klok person med goda ledaregenskaper. Han kan samla Socialdemokraterna", skriver hon i en kommentar.

Trots att hon och Löfven stått på olika sidor i LO:s lönedebatt och i frågan om kvinnopotter är det inget som oroar henne:

"Min erfarenhet är att Stefan har ett engagemang för en mer jämställd arbetsmarknad och för kvinnornas situation", skriver Nordström.

Förre statsministern Ingvar Carlsson kommenterar VU:s beslut i ett pressmeddelande:

"Stefan Löfven och jag har tidigare suttit tillsammans i ledningen för Olof Palme Internationella Center. Han visade stor kunskap och engagemang för internationella frågor. Stefan Löfven är alltså inte bara en erfaren och modig facklig ledare. Han har en bred politisk kompetens. Jag är övertygad om att med honom i ledningen kommer socialdemokratin att spela en allt viktigare politisk roll i Sverige och även i Europa och världen i övrigt".

Den nyss avgångne partiledaren Håkan Juholt ger Stefan Löfven sitt fulla och helhjärtade förtroende. I ett sms till TT skriver han: "Jag är mycket glad, tacksam och lättad över att Stefan Löfven i denna för oss socialdemokrater svåra period är beredd att axla ansvaret för partiet."

Juholt lyfter fram att Löfven är en "stark företrädare för socialdemokratins starka framgångsmodell byggd på tillväxt och solidaritet".

"Det är viktigt att den nye partiordföranden nu får det stöd och förtroende som behövs för att framgångsrikt hävda socialdemokratins idéer och politik samt leda oss tillbaka till regeringsmakten senast i 2014 års val", skriver han i meddelandet till TT.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt gratulerar Stefan Löfven till nomineringen. "Jag fram emot att träffa Socialdemokraternas nya partiordförande framöver. Oppositionsarbetet fortsätter och där spelar Socialdemokraterna en viktig roll för att få ett regeringsskifte 2014", skriver Jonas Sjöstedt.

Förra partiledaren Mona Sahlin välkomnar VU:s beslut. "Stefan Löfven är en trygg och modig kille som har möjligheten att samla ihop partiet i en svår tid. Stefan Löfven vet vad jobbpolitik är och kan nu förnya och stärka vår företagarpolitik för nya och bättre jobb. Ett klokt val!", skriver hon i ett uttalande.

LO-förbunden ställer sig bakom Stefan Löfven som ny ordförande för S.

"Vi välkomnar förslaget om att utse Stefan Löfven till partiordförande för Socialdemokraterna. Stefan är en mycket kompetent person och har en djup kunskap om arbetsmarknaden vilket för oss självfallet är till stor fördel", skriver de sex förbundsordförandena för 6F i en gemensam kommentar.

Bakom 6F står Seko, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Transport.

Även Hotell- och restaurangfacket är positiv till valet.

SSU:s ordförande Gabriel Wikström välkomnar att Stefan Löfven blir ny partiordförande.

– Han är ärlig, uppriktig och kan bygga ett starkt lag. Det är det som Socialdemokraterna behöver i det här läget, säger han till TT.

Ungdomsförbundet beklagar att det inte gick att ha en öppen process, men accepterar den modell som nu användes eftersom partiet inte kunde stå utan partiordförande i flera månader. Men inför partikongressen 2013 är det viktigt att det finns flera kandidater, anser han.

– Det är min bestämda uppfattning att det måste bli så.

Självklart ska då även Löfven kandidera, tycker Wikström.

– Om han är en duglig och stark ledare behöver han inte frukta en sådan process.

Wikström tycker nu också att det är viktigt att Löfven ser till att släppa fram unga kvinnor och personer med utländskt härkomst.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen varnar för Löfven — en ivrig förespråkare för svensk vapenindustri, anser organisationen.

"Jag befarar att ett val av Stefan Löfven som partiledare för Socialdemokraterna kan vara dödsstöten för en lång socialdemokratisk tradition som betonat fred och nedrustning. Vapenindustrin gnuggar naturligtvis händerna men Sveriges röst i världen för fred riskerar att tystna helt", anser Svenska freds ordförande Anna Ek.

Svenska freds ger som exempel att Löfven den 26 oktober 2009 på DN Debatt skrev en artikel tillsammans med förre S-ledaren och sedermera JKL-konsulten Göran Persson samt förre KD-ledaren Alf Svensson. De ville förmå Försvarets materielverk att göra om en stor upphandling av stridsfordon sedan BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik, som Löfven arbetat för, förlorat mot finländska Patria. Tidigare samma månad höll Löfven, Persson och Svensson ett seminarium i riksdagen till stöd för vapenindustrin.

Länsrätten upphävde samma månad upphandlingen men Patria vann i slutändan ändå. Ordern var värd 2,4 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.