Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderaternas uppgång bekräftas i SCB:s mätning

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin. Foto: Fredrik Sandberg/TT/ Henrik Montgomery/TT

Moderaternas uppgång i opinionen bekräftas av SCB:s stora mätning. Partiet landar på 22,2 procent, jämfört med 18,1 i maj. Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren med 3,8 procent. Alliansen som helhet har ett övertag på regeringspartierna med 39,2 procent mot 36,4.

DN rapporterar direkt.

VAL 2018

Statistiska centralbyråns mätning görs bara två gånger om året men bygger på ett större antal intervjuer än de mätningar som andra gör varje månad. Den här gången har nästan 9.000 väljare tillfrågats.

SCB:s mätning, som har gjorts under november månad, bekräftar den positiva trenden för Moderaterna efter att Ulf Kristersson tagit över partiledarposten den 1 oktober. Nu får partiet 22,2 procent, mer än 4 procentenheter över resultatet i förra mätningen i maj. Det är enligt SCB en statistiskt säkerställd ökning. När majmätningen gjordes befann sig Moderaterna i en brant utförsbacke i opinionen efter dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batras nya och oklara besked om partiets relation till Sverigedemokraterna.

Läs mer: Ewa Stenberg: Nästa års val blir en spärrthriller

Moderaternas uppgång motsvaras av nedgångar för Centerpartiet och Sverigedemokraterna. I bägge fallen är förändringen signifikant. C får 9,5 procent mot 11,3 i maj. SD noterar 14,8 jämfört med 18,4. Därmed är M tillbaka på andraplatsen som näst största parti i opinionen.

Socialdemokraterna har ökat med 1,5 procentenheter sedan i maj till 32,6 men regeringspartierna S och MP är ändå i underläge mot alliansen, 36,4 procent mot 39,2 för de borgerliga. Det beror på Miljöpartiets tillbakagång. Partiet hamnar nu under riksdagsspärren med 3,8 procent av väljarstödet.

Två andra partier ligger också i farozonen att åka ur riksdagen, visar SCB:s novembermätning. Liberalerna ligger strax över de 4 procent som krävs (4,2) medan Kristdemokraterna hamnar under (3,1) För L handlar det om en statistiskt säker nedgång sedan i maj.

De rödgröna, regeringspartierna och Vänsterpartiet tillsammans, får 43,4 procent jämfört med alliansens 39,2.

Läs mer: M-toppen: Det är match igen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.