Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Stor uppgång i opinionen för MP

Vinnare: Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP).
Vinnare: Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP). Foto: Mats J Larsson
Historiskt låga siffror för S gör att kartan på den rödgröna sidan är på väg att ritas om. Vinnare är Miljöpartiet som skulle få 14,6 procent av rösterna om det vore val i dag.

Håkan Juholt har som bekant en tuff tid bakom sig – och motgångarna tycks fortsätta. I den senaste väljarbarometern från Demoskop, som på måndagen presenteras i Expressen, landar S på 23,9 procent av väljarstödet.

– Det är nog bara att vänja sig vid att S inte längre har samma stora plattform. Väljarbasen har smalnat betänkligt och det är tydligt att MP plockar väljare från dem, säger Anders Lindholm på Demoskop till tidningen.

Miljöpartiet – vars nya språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson fått en smakstart – noterar 14,6 procent. En ökning med 3,1 procentenheter.

– Vi märker av ett stort engagemang. Det kommer folk från fackföreningar som vill förändra saker, pendlare som stått på perrongen och frusit som vill se till att tågen går i tid och personer som bor i miljonprogram som vill förbättra, säger Fridolin till Expressen.

Även Vänsterpartiet går framåt. Nye partiledaren Jonas Sjöstedt sagt att målet är att partiet ska ligga på omkring 10 procent och ökningen har redan börjat. Enligt Demoskops siffror skulle V få 5,9 procent av rösterna om det var val i dag, en ökning med 1,9 procentenheter.

Anders Lindholm säger till Expressen att krisen inom S ger både V och MP nya möjligheter:

– Det är en helt ny politisk karta. Just nu är MP de stora vinnarna. Samtidigt är den plattform som finns kvar inom S mer vänsterorienterad och därför blir V ett hot.

Ännu en möjlighet till framgång för de rödgröna vore naturligtvis om KD – eller något annat av de mindre allianspartierna – inte nådde upp till fyraprocentsspärren. Det drabbar KD i den här mätningen som bara får 2,9 procent av rösterna (en nedgång med 0,4 procentenheter).

Även tidningen Metro presenterar på måndagen färska siffror för hur väljaropinionen ser ut. Yougov har genomfört mätningen, men deras siffror skiljer sig från Demoskops.

Miljöpartiet noterar ett bra resultat även här, men stannar på 11,9 procent. För Socialdemokraterna är fortfarande tungt, men inte lika nattsvart: 24,7 procent.

Vinnare är Moderaterna som enligt Yougov vinner drygt var tredje väljare; 34,4 procent skulle rösta på Reinfeldts parti i dag.

SD – som i Demoskops mätning får 6,0 procent (en uppgång med 0,9 procentenheter) – får hos Yougov 6,9 procent. Mycket kan tyckas, men enligt mätinstitutet är det en nedgång från förra mätningen.

– Att Sverigedemokraterna tappar handlar främst om att man inte lyckats nå ut till väljarna. De har helt enkelt inte synts och hörts på samma sätt som man gjorde under valrörelsen, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, till Metro.

Noteras bör att Yougov har genomfört sin undersökning i en onlinepanel. Det skulle kunna förklara de stora skillnader som råder jämfört med Demoskops mätning.

De rödgröna (S, V och MP): 44,4

De rödgröna (S, V och MP): 44,4 %

Alliansen (M, KD, C och FP): 48,1 %

SD: 6,0 %

Källa: Demoskop

Så här fördelade sig väljarnas

Så här fördelade sig väljarnas stöd i december/januari, med förändringen efter förra mätningen inom parentes, rapporterar Demoskop:

S 23,9 (—2,2)

V 5,9 (+1,7)

MP 14,6 (+3,1)

M 34,1 (—2,2)

C 5,3 (—0,8)

FP 5,8 (—0,1)

KD 2,9 (—0,4)

SD 6,0 (+0,9)

1.000 väljare telefonintervjuades den 27 december 2011—4 januari 2012.

Yougov intervjuade 1.406 personer i en onlinepanel under perioden 5 december 2011–1 januari 2012.


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.