Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Stor utrensning i SD

En alltmer infekterad strid inom Sverigedemokraterna mellan nationalister och socialkonservativa kom upp till ytan under måndagen. Tolv personer utesluts ur partiet. En av dem är Patrik Ehn, Sverigedemokraternas starke man i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Beslutet fattades på ett extrainsatt partistyrelsemöte på måndagen med röstsiffrorna 14-3.

 

Sverigedemokraterna beslutade vid sitt extrainsatta partistyrelsemöte att utesluta tolv personer ur partiet, uppger partiet i ett pressmeddelande.

I oktober i fjol gick Jimmie Åkesson ut med beskedet till medlemmarna att nolltolerans gäller mot ideologiska avvikelser och uttalanden som strider mot partiets linje. Sedan dess har flera medlemmar tvingats lämna partiet. På måndagen ska ytterligare ett antal ärenden avgöras av partiets medlemsutskott.

Mest kontroversiellt är uteslutningsärendet av 46-årige Patrik Ehn, partiets gruppledare i Göteborgs kommun och Västra Götalandsregionen, som splittrar partiet. På ena sidan stod medlemsutskottet som enligt uppgift ville utesluta Ehn som var medlem i nazistiska Nordiska rikspartiet på 1980-talet.

På andra sidan stod flera partidistrikt och den tidigare partiledaren Mikael Jansson som numera sitter i riksdagen. I egenskap av ordförande för SD:s partidistrikt har han tagit ställning för sin vice ordförande i Göteborgs SD-distrikt.

Är detta en öppen strid mellan nationalister och socialkonservativa?

– Den slutsatsen får du stå för, säger Gustav Kasselstrand, ordförande i ungdomsförbundet SDU.

Han var på partiets landsdagar 2011 motståndare till att byta partibeteckning från nationalistiskt till socialkonservativt. SDU-ordföranden riktade då öppen kritik mot Jimmie Åkesson men håller nu låg profil.

I höstas fick han uppleva vad det innebär att vara öppet kritisk mot Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder. Då sparkades han från riksdagskansliet sedan han kritiserat partiets behandling av tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist under järnrörsskandalen.

I pressmeddelandet om uteslutningen av Patrik Ehn står det:

"Uteslutningen grundar sig i att partistyrelsen gjort en samlad bedömning av Ehns politiska bakgrund i nazistiska och extremististiska organisationer i kombination med en lång rad olika uttalanden och händelser. Efter noga övervägande har partistyrelsen landat i slutsatsen att Patrik Ehns ideologiska hemvist inte är inom Sverigedemokraterna och att han därmed inte kan fortsätta som medlem".

Patrik Ehn uppmanas också att lämna sina förtroendeuppdrag i Göteborg och Västra Götaland.

– Partistyrelsen har gjort en samlad bedömning av Patrik Ehns politiska bakgrund i nazistiska och extremistiska rörelser och kombinationen av en rad utspel och olika händelser, förklarade partisekreteraren Björn Söder efter mötet.

TT: Patrik Ehn har starkt stöd i regionen och själv varnat för följderna om han skulle uteslutas. Hur ser du på riskerna?

– Det återstår att se. Men för oss så handlar det om att vi gjort en samlad bedömning av Patrik Ehns bakgrund och de utspel han har gjort, och han har inte haft någon trovärdighet i sitt tidigare avståndstagande. Han har visat att han fortfarande har kontakter med extremistiska partier, till exempel NPD i Tyskland, sade Söder.

NPD står för Nationaldemokratische Partei Deutschlands och är ett nynazistiskt parti.

TT: Finns det en risk för att hans partikamrater i Västra Götaland följer med honom och att partiet splittras?

– Jag tror inte att det blir någon partisplittring, men om det är partikamrater som följer med Patrik Ehn återstår att se. Men när alla får klart för sig vad som är grunderna är för uteslutningen skulle jag bli förvånad om de lämnar partiet, men i så fall gör de ju rätt, sade Björn Söder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.