Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Stora partierna i medvind – men dystra siffror för de små

De två stora partierna går framåt – de mindre tar stryk. Det visar DN/Ipsos första väljarbarometer inför Europaparlamentsvalet. Riktigt illa ser det ut för Kristdemokraterna som med ett stöd på 2,9 procent är jämnstora med Feministiskt initiativ.

Med två veckor kvar till Europaparlamentsvalet går valrörelsen nu in i sin mest intensiva period. Jämfört med valet 2009 ser de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, ut att ha goda möjligheter att gå framåt.

Socialdemokraterna ökar med 6,3 procentenheter och landar på 30,7 procent. Ett resultat på den nivån skulle vara en stor framgång för partiet, vars officiella målsättning är att nå 25 procent i EU-valet.

Även Moderaterna ökar. Stödet på 22,8 procent är fyra procent­enheter högre än partiets valresultat 2009.

Men det är inte läge att börja fira ännu för de två stora partierna. Också inför förra valet låg både S och M på ungefär samma nivå i   mätningarna – men tappade i  slutspurten.

– Socialdemokraterna och Moderaterna brukar ligga högre i mätningarna vilket förmodligen speglar rikspolitiken. Båda partierna har haft problem med mobiliseringen i tidigare EU-val, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna missgynnas av att Europa­parlaments­valet inte utmynnar i en regeringsbildning.

– Det innebär att de två stora partierna inte kan dra någon nytta av regeringsfrågan. I riksdagsvalet är det en fråga där de har stora fördelar jämfört med andra partier, säger Johanna Laurin Gulled.

Även om förändringarna är mind­re är dramatiken större bland de små partierna. Hela fyra partier ligger nära spärren som precis som i riksdagsvalet är på fyra procent.

Sämst av de etablerade partierna ser det ut för Kristdemokraterna som med 2,9 procent behöver spurta rejält för att behålla sitt mandat. KD är i dag jämnstora med Feministiskt initiativ som får 2,8 procent.

Inför förra EU-valet hade KD god marginal ner till spärren i de mätningar som Ipsos, dåvarande Synovate, genomförde.

– Kristdemokraterna ligger ungefär lika lågt här som i rikspolitiken, det ser tufft ut för KD, säger Johanna Laurin Gulled.

Centerpartiet klarar spärren med en hårsmån, men löper med sina fyra procent klar risk att förlora det mandat partiet har i dag. Även C ligger klart sämre till än inför valet 2009.

Om Sverigedemokraternas resultat i mätningen, 5,7 procent, även blir valresultat får partiet ett mandat i Europa­parlamentet. SD:s utmaning de sista veckorna blir mobiliseringen, det är långt ifrån säkert att deras EU-kritiska väljare verkligen går och röstar.

– Vi får se om den här mätningen är en spegling av rikspolitiken eller om det här resultatet håller i sig för SD, säger Johanna Laurin Gulled.

Riktigt mörkt ser det ut för förra valets raket, Piratpartiet. Med ett väljarstöd på 1,3 procent har PP en brant uppförsbacke med knappt två veckor kvar till valet.

– Piratpartiet var en av de största vinnarna förra valet, men har inte synts alls på senare tid. Det ser svårt ut för dem, säger Johanna Laurin Gulled.

Europaparlamentsvalet är mycket svårmätt för opinionsinstituten. En faktor är att valrörelsen kommer i gång sent, vilket gör att rikspolitiken avspeglar sig i EU-opinionen. Först de sista veckorna blir EU-dimensionen tydligare i opinionen.

Men den största osäkerhetsfaktorn är valdeltagandet som 2009 var 45,5 procent.

– Vi vet inte hur högt valdeltagandet kommer att bli. Sannolikt är det så att flera av dem som nu uppger partisympati sedan inte röstar, säger Johanna Laurin Gulled.

Alla förändringar förutom för Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ är statistiskt signifikanta jämfört med förra EU-valet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.