Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Stormen kring Omar Mustafa

Under Socialdemokraternas 37:e partikongress i april 2013 valdes Omar Mustafa in i partistyrelsen. Mustafa är ordförande för Islamiska förbundet som tidigare bjudit in talare som uttalat sig antisemitiskt och jämställdhetsmässigt bakåtsträvande. Detta har hänt:

Söndagen den 7 april valde Socialdemokraterna en ny partistyrelse. Stockholmsdistriktets Omar Mustafa blev en av de nya suppleanterna och han tackade för förtroendet.  På måndagen började stormen efter en artikel i Expo.

Tidningen hänvisar till en två år gammal DN–artikel som berättade att Islamiska förbundet bjudit in egyptierna Salah Sultan och Ragheb al-Serjany, bägge kända för antisemitiska uttalanden. Under en konferens i påskas medarrangerade Islamiska förbundet en konferens med ytterligare personer som uttalat sig fördomsfullt om judar.

Mustafa själv svarade på frågor om hans och Islamiska förbundets syn på saken. ”Jag kan inte nog betona mitt avståndstagande från alla antisemitiska yttringar/…/ som jag kopplats till. Det strider mot min och Islamiska förbundets värdegrund” sade han bland annat.

På torsdagen skrev Omar Mustafa själv en text med anledning av den kritik som riktats mot honom. I texten, publicerad av Aftonbladet, försvarar han bland annat rätten för homosexuella par att ingå äktenskap och han skriver att han är så mot antisemitism att han både ideologiskt och praktiskt har kämpat mot det.

Av de socialdemokratiska reaktionerna att döma har kopplingen mellan Omar Mustafa och de antisemitiska talarna inte varit kända, alternativt inte värda att väga in för de i valberedningen som eventuellt kände till dem. I intervjuer med DN framgår att det kom som en överraskning för flera ledande socialdemokrater.

Partiledaren Stefan Löfven har kommenterat med ett avståndstagande mot antisemitism och andra partiföreträdare har reagerat mer handgripligt, exempelvis med avhopp. På fredagen skrev partistyrelsekollegan Vivianne Macdisi från Uppsala-distriktet på Newsmill att Omar Mustafa måste ta avstånd från Islamiska förbundet om han ska kunna behålla styrelseposten.

I Macdisis fall är det främst sexual- och kvinnosynen som är fokus och hon citerar ur det hon hävdar är Islamiska förbundets familjestadga. Formuleringar som ”Det är endast genom kontakten mellan man och kvinna som familjen kan bildas” och ”Kvinnor med deras känslor, mjukhet samt feminina sida är källan till stabilitet och social lugn för män och deras familjer” menar hon är helt oförenliga med socialdemokratin. Att det skulle vara en förbundsstadga är dock inte korrekt.

Under lördagen satte Stefan Löfven ner foten och sa att Omar Mustafa inte kunde vara ordförande i Islamiska förbundet och samtidigt sitta i Socialdemokraternas partistyrelse. Senare på lördagskvällen lämnade Omar Mustafa samtliga uppdrag inom S eftersom han uppgav att han inte längre kände partiledningens förtroende.

Fotnot: Artikeln har tillfogats en rättelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.