Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 09:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/storre-valfrihet-for-hyresgaster-att-paverka-standard/

Politik

Större valfrihet för hyresgäster att påverka standard

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hyresgäster och hyresvärdar ska få större möjlighet att komma överens om vad det ska kosta att höja en lägenhets standard. Tillsammans med C och L har regeringspartierna fått majoritet för ett förslag att hyresgäster ska få större valfrihet att utforma sin bostad.

Redan i dag har många hyresgäster möjlighet att vara med och bestämma vilken standard en lägenhet ska ha efter renovering. Många hyresvärdar erbjuder prislistor som utgår från vilken utrustningsnivå lägenheten ska ha.

Men inget av detta är reglerat i lag. 

I överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ingår att hyresgäster och hyresvärdar ska få större frihet att komma överens om hur till- och frånval ska prissättas. Nu har en majoritet i riksdagens civilutskott sagt ja till förslaget och riksdagen ska rösta igenom lagändringen före sommaruppehållet.

Syftet med förändringen är i korthet att hyresgästen ska få större möjlighet att påverka utformningen av den egna bostaden efter eget tycke och smak. Enligt förslaget ska hyresgäster och hyresvärdar ha stor frihet att komma överens om en ersättning för att höja eller sänka en lägenhets standard i något avseende. Det kan handla om vilken köksutrustning som ska finnas i lägenheten eller vilka tapeter och andra material som används.

Överenskommelsen mellan hyresgästen och hyresvärden ska gälla i tio år. Därefter ska ersättningen behandlas på samma sätt som för lägenheten i övrigt. Det innebär att ersättningen ska kunna ingå i hyresnämndens prövning av vad som är en skälig hyra.

Parallellt med det nuvarande lagförslaget arbetar regeringen med att införa fri hyressättning i nybyggda bostäder. Även det är en del av januariavtalet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna. Enligt avtalet ska de förändringen vara på plats i juli 2021.

Lagförslaget om till- och frånval för lägenheternas standard innehåller också en förändring när det gäller ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter. Nu skrivs det in i lagen att en bostadsrättsförening som tar över ett hyreshus måste informera samtliga hyresgäster i huset om förvärvet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 2 oktober i år.