Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Storstad ställs mot landsbygd när ny M-ledare ska fram

Att Catharina Elmsäter Svärd säger nej är en besvikelse för moderater runt om i landet som hoppats på mindre toppstyrning. Vägen anses nu öppen för Anna Kinberg Batra. Enligt DN:s källor har hon försökt blidka motståndarna genom att ge tunga riksdagsposter till ledamöter utanför Stockholm.

En av favoriterna till att efterträda Fredrik Reinfeldt som M-ledare har kastat in handduken. Förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd meddelade i går att hon inte ställer upp.

– Jag har aldrig haft den ambitionen och jag har aldrig velat bli partiledare. För mig är ett nej ett nej, säger Elmsäter Svärd.

Beskedet är en besvikelse för många moderater. Statsvetaren Jenny Madestam, expert på partiledarskap, ser flera skäl till Elmsäter Svärds popularitet i partiet.

– Hon har ett väldigt stort stöd runt om i landet. Under Fredrik Reinfeldts ledarskap har partiet präglats av elitism. Moderater har beskrivit Elmsäter Svärd som ”parti­mamma” och sagt hon skulle kunna blir ”Cattis” med hela svenska folket. Det finns en längtan efter en sådan ny ledarstil och en mer kollektivt framtagen inriktning för partiet, säger Madestam.

En av dem som hade hoppats på Elmsäter Svärd av dessa skäl är Bo Frank, profilerat kommunalråd i Växjö. För mycket makt har koncentrerats kring Fredrik Reinfeldt, anser han.

– Den viktigaste frågan är att vi inför en form av interndemokrati, vi måste ha en partiledning som är intresserad av att lyssna på vad vi tycker ute i landet. Det har vi inte haft under åren som gått. Partiet har aldrig någonsin varit så toppstyrt och det finns en stark opinion mot detta ute i landet. En ny partiledare kan inte fortsätta på samma sätt, säger Frank.

Flera tunga moderatkällor som DN talat med menar att Elmsäter Svärds besked betyder att nästa partiledare för Moderaterna heter Anna Kinberg Batra – förutsatt att hon själv vill. Sedan tidigare har andra tänkbara kandidater som Ulf Kristersson och Tomas Tobé aviserat att de inte står till förfogande.

Anna Kinberg Batra vill i nuläget inte kommentera partiledarfrågan över huvud taget.

– Vi har ju en intern process och den har jag respekt för, så jag har inget mer att tillägga, säger hon.

Flera moderatkällor pekar på att Anna Kinberg Batra sedan valnatten redan fungerar som partiledare i sin roll som Moderaternas gruppledare i riksdagen. Det gör att hon har ett försprång som är ytterst svårt för någon utmanare att hämta in. Kinberg Batra har ingett respekt under den turbulenta tiden efter valet, menar en tung moderat.

– Hon har stärkt sina aktier i riksdagsgruppen och bland tillbakavändande statsråd. Hon har verkligen visat sina kvaliteter och ödmjukhet. Hon är lojal. Hon har avstått från att bygga sitt eget lag. Det har inte varit så att det har blivit hennes gäng som har fått de viktiga posterna. Hon har tänkt mer på partiet än sig själv, säger denna källa.

Kinberg Batras problem är att maktbalansen mellan Stockholm och övriga Sverige, och mellan stad och land, av många inom partiet ses som avgörande. Det bekräftar flera tunga källor för DN. Ingen har glömt Anna Kinberg Batras uttalande i valrörelsen 1998 om att ”stockholmare är smartare än lantisar”. Men det handlar enligt statsvetaren Jenny Madestam om mer än ett par förflugna ord.

– Hon är enormt Stockholmsbaserad och har stått nära partiledningen. Det handlar om att hon måste vinna Göteborg och Malmö och inte ha resten av landet emot sig, säger Madestam.

Med tanke på det har Anna Kinberg Batra agerat strategiskt klokt den senaste tiden, menar en välplacerad källa. Hon har enligt uppgift arbetat medvetet i riksdagsgruppen på att ge tunga uppdrag till moderater utifrån landet. Listan över talespersoner och dem som fått tunga utskottsposter ger syn för sägen. Där finns folk från Skåne, Göteborg, Gävleborg, Östergötland med flera landsändar.

Enligt en tung moderatkälla har Centerledaren Annie Lööfs offensiva agerande efter valet blivit en tankeställare.

– Om vi inte tar det här utrymmet i svensk politik så kommer någon annan att fylla det.

Det gör Anna Kinberg Batras gedigna erfarenhet av riksdagen än viktigare, menar Jenny Madestam.

– Den som tar över måste vara kraftfull i oppositionsrollen. Anna Kinberg Batra har slipats i att argumentera och debattera och det är extremt viktigt för att kunna utmana regeringen.

Läs mer: Hon gör aldrig om sin blunder

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.