Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Stort gräl när SD och FP möttes i DN-studion

Debatt i DN:s studio. Programledare Mats J Larsson.

Ett våldsamt gräl uppstod mellan integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i Valduellen i DN:s tv-studio på fredagen. Efter direktsändningen fortsatte toppolitikerna att skrika åt varandra på väg ut från Dagens Nyheters redaktion.

Björn Söder och Erik Ullenhag hade inte mötts i en debatt på åtta år innan de kom till DN:s tv-studio. Erik Ullenhag inledde med att anklaga Björn Söder för att ha gått med i Sverigedemokraterna när partiet var öppet rasistiskt.

– Skriv inte om historien. Ni startades av övervintrade rasister, sade Ullenhag.

Björn Söder svarade:

– Partiet har aldrig stått för någon extrem politik. Det har bara handlat om några enskilda personer.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare tagit avstånd från delar av SD:s historia, men Björn Söder - som brukar beskrivas som en mer oborstad företrädare än SD-ledaren -tonade ner användningen av till exempel bomberjackor med att säga att ”fanns också att köpa på Ellos”.

Även tidningen Expressens avslöjanden under den senaste veckan om en rad lokala SD-politiker uttryckt sig rasistiskt på anonyma sajter som Axpixlat tonades ner av SD:s partisekreterare.

– Jag accepterar inte att man målar en bild av partiet utifrån vad ett fåtal uttalar sig anonymt på nätet. Det rör sig om max en procent av alla våra 2 500 kandidater. Det är bra att det granskas, för då kan vi som parti agera, sade han.

Det är ett problem som finns i många partier, även Folkpartiet, menade Söder.

– Det finns personer som fått lämna Folkpartiet, men se på massan. Det är inte så konstigt när det handlar om ett parti som startades av rasister, sade Ullenhag.

Söder anklagade Folkpartiet för att ha pedofiler i sitt parti, något han menar är värre än rasister.

I tv-studions kontrollrum och på väg ut från DN:s redaktion fortsatte bråket efter den halvtimmeslånga debatten.

- Det du håller med är historieförvanskning, anklagade Björn Söder som anser att Erik Ullenhag är ”den sämsta ministern någonsin” och beskrev tidningen Expo som ”en vänsterextrem organisation”.

Ullenhag svarade i sin tur med att anklaga Söder för att ljuga om sitt partis förflutna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.