Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Stram budget i skuggan av finansoron

Arbetslösa ungdomar, krögare, lärare, bilister och tågresenärer är några av vinnarna i regeringens höstbudget som läggs fram i morgon tisdag. Men tunga vallöften om sänkt skatt för såväl löntagare som pensionärer skjuts på framtiden.

Mycket av innehållet i årets höstbudget har regeringen redan presenterat. Den borgerliga alliansen har satt sin politiska heder i pant för löftet att få fler svenskar i arbete och det präglar även denna budget.

Men konjunkturens vindar motarbetar regeringens ”arbetslinje”, med prognoser om stigande arbetslöshet och lägre tillväxt än väntat nästa år. En global finanskris, orsakad av svårhanterliga statsskulder i såväl USA som euroområdet, samt tecken på en allmän avmattning i ekonomin gör framtiden oviss.

Detta försöker regeringen Reinfeldt möta med dels återhållsamhet, dels riktade satsningar som man hoppas ska ge fler jobb. Utrymmet för reformer har enligt finansminister Anders Borg minskat från 30 till mellan 10 och 15 miljarder.

Löftet från valrörelsen 2010 om ett femte jobbskatteavdrag senareläggs, liksom höjningen av gränsen för statlig skatt. Borg motiverar det med att statskassan inte får urholkas i orostider.

– Vi ska ha säkerhetsmarginaler och handlingsmöjligheter även i ett besvärligare krisläge, sade finansminister Anders Borg (M) i en intervju med TT.

Men till bakgrunden hör också att en samlad opposition hotat med att göra allt i sin makt för att stoppa ett sådant förslag om det skulle hamna på riksdagens bord.

Även pensionärerna får vänta på utlovade pengar. I valrörelsen tävlade alliansen och de rödgröna om vem som kunde ge denna grupp det fetaste valfläsket. Nu har de borgerliga fått kalla fötter. Det nya budskapet är att skattesänkningen kommer tidigast 2013 – och bara om ekonomin tillåter. Den politiska förloraren i detta är Kristdemokraternas Göran Hägglund, socialminister, som tvingats ge sig i förhandlingarna.

De satsningar i årets budget som presenterats syftar i stor utsträckning till att få fler i arbete. Det gäller utbildningssatsningar för unga arbetslösa och statsfinansierade jobb i kultursektorn för långtidssjuka som utförsäkras.

Även sänkningen av restaurangmomsen, sedan länge ett Center-krav, säljs in som en jobbskapande reform. Detta är den dyraste satsningen i årets budget (5,4 miljarder 2012).

Lärarna har också en framträdande roll i budgeten, med flera miljarder extra till vidareutbildning. Folkpartiledaren Jan Björklund har varit framgångsrik i dragkampen inom Alliansen.

Socialdemokraterna går nu in i sin första höstbudgetdebatt sedan Håkan Juholt blev partiledare och Tommy Waidelich talesperson i ekonomiska frågor. Regeringens satsning på vägar och järnvägar har fått deras gillande, men Socialdemokraterna är negativa till sänkningen av restaurangmomsen. De efterlyser en mer expansiv politik med fler statliga investeringar.

Även en del ekonomiska experter är bekymrade för att finansminister Borg håller så hårt i plånboken.

– Jag känner en viss oro för att man vill dra ner på reformambitionerna så mycket att man får en åtstramande effekt, sade Lars Calmfors, tidigare ordförande i finanspolitiska rådet, i en intervju med TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.