Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Strejkrätt i Vänsterpartiets EU-kampanj

Facket ska ha rätt att ta till strejkvapnet för att tvinga företag att ge utländska arbetare i Sverige kollektivavtal. Det är ett huvudnummer i Vänsterpartiets kampanj inför EU-valet.

Vänsterpartiet tänker använda sin slogan ”Inte till salu” i såväl EU-valet i maj som valen här hemma i Sverige i september. EU-kampanjen riktar in sig på tre huvudpunkter, enligt partiets förstanamn på EU-listan Malin Björk. Det är vinster i välfärden, arbetsrätt och kvinnors rättigheter som alltså enligt V inte ska vara till salu.

Enligt Malin Björk hör frågan om vinster i välfärden hemma även på EU-nivån.

– Vi kan se att i de länder som drabbats hårdast av EU:s åtstramningspolitik, Grekland, Portugal och Irland, är det välfärden som har attackerats. Skolor och vårdcentraler har stängts, sjukhus har sålts ut, säger Björk.

När det gäller arbetstagarnas villkor kräver Vänsterpartiet att kollektivavtal ska gälla även utländska löntagare som kommer till Sverige tillfälligt för att arbeta. Detta styrs av EU:s utstationeringsdirektiv som i Sverige resulterat i den lagstiftning som kallas Lex Laval, uppkallad efter det lettiska företag som för ett antal år sedan var inblandat i en konflikt kring ett skolbygge i Vaxholm.

– En grundbult är att det ska vara tillåtet för facket att ta till stridsåtgärder som strejk för att få igenom kollektivavtal. Den fria rörligheten ska inte tas bort, det vi är emot är att företagens intressen sätts över arbetsrätten, säger Malin Björk.

För att nå hela vägen vill Vänsterpartiet att dessa principer skrivs in i EU-fördraget som ett socialt protokoll.

Malin Björk lyfter även fram kvinnors rättigheter som en viktig sak i EU-valet.

– Högerextrema och konservativa krafter har fått vind i seglen. De ifrågasätter vår rätt att bestämma över våra egna kroppar och vill minska våra livsutrymmen, säger Malin Björk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.