Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Strid väntas vid KD:s riksting

Göran Hägglund har varit partiledare för kristdemokraterna sedan 2004.
Göran Hägglund har varit partiledare för kristdemokraterna sedan 2004. Foto: Anette Nantell
Den interna kritiken mot Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kvarstår. Ändå vill partiledningen avskaffa möjligheten att pröva förtroendet för Hägglund nästa år. Förslaget väntas leda till strid på partiets riksting som inleds i Umeå på torsdagen.

KD, som fortsätter att plågas av låga opinionssiffror, är ett av få riksdagspartier som samlar sina medlemsrepresentanter varje år. Nu vill partistyrelsen, med omedelbar verkan, införa riksting vart­annat år i stället.

Om förslaget röstas fram enhälligt äger nästa riksting rum först 2013. Och då är det för sent att byta partiledare inför valet 2014.

– Ett parti som byter partiledning ett år före ett val utsätter sig naturligtvis för en betydande risk, säger partiledaren Göran Hägglund till DN.

Det räcker dock enligt stadgarna att ett enda ombud säger nej – då måste ett riksting äga rum även nästa år när stadgeändringen ska röstas igenom en andra gång.

Men om ett sådant läge uppstår tänker partiledningen föreslå ett ”miniriksting” i samband med partiets kommundagar i januari.

– Stadgarna säger ingenting om när rikstinget ska äga rum. Månadsskiftet juni–juli är ingen idealisk tid för många, säger Bengt Germundsson, ledamot i partiets verkställande utskott.

Förslaget väntas leda till strid på rikstinget. En av Göran Hägglunds argaste kritiker är Eva Johnsson, distriktsordförande i Kronoberg.

– Jag tycker att vi ska ha ett riksting nästa sommar. Vi måste ha möjligheten att pröva förtroendet för Göran Hägglund under 2012, säger hon.

Även Per-Olof Hermansson, distriktsordförande i Västra Götaland södra, vill ha ett riksting nästa år. Han var en av de hårdaste kritikerna i januari när avgångskrav höjdes för att få bort Hägglund.

Kritikstormen bedarrade dock sedan Mats Odell, gruppledare i riksdagen, stängt dörren för en kandidatur efter att ha hållit den öppen en vecka.

Hermansson tycker fortfarande att Göran Hägglund borde bytas ut, men vill inte säga vem han tycker ska ta över.

– Göran är trevlig, men han får inte styrkorna att funka. Då måste vi ändra laget. Men det händer inget förrän Göran inser det själv.

Han och andra kritiker som står till höger i partiet tycker att Hägglund står för nära politikens social-liberala fåra. Deras analys är att det finns väljare att hämta inom det konservativa fältet sedan Moderaterna tagit ett stort steg mot mitten.

Göran Hägglund delar analysen, men inte slutsatsen.

– Gammelmoderater förknippades ofta med bara skattesänkningar. Jag tror i stället att det finns ett utrymme som handlar om värderingar vid sidan om det materialistiska, säger han.

Han värjer sig mot att bli kallad konservativ.

– Kristdemokratin är inte konservatism. Kristdemokratin är i många avseenden en radikal politisk rörelse. Det hindrar inte att personer som själva kallar sig konservativa röstar på Kristdemokraterna.

Även om kritiken mot Hägglund består i partiet har en av hans tyngsta kritiker ändrat sig.

– Det är ett helt annat synsätt från Görans sida där jag upplever att han har en helt annan lyssnande inställning till partistyrelsen, säger Bengt Germundsson, som med 45 procent av väljarna i Markaryd bakom sig har en särskild ställning i partiet.

Caroline Szyber, distriktsordförande i Stockholms stad:

– Jag tycker att partiledarfrågan är en icke-fråga. Nu är det Göran till och med nästa val.

KD riksdagens minsta parti

Kristdemokraterna bildades under namnet Kristen demokratisk samling (KDS) 1964. Partiet kom in i riksdagen första gången i en valteknisk samverkan med Centerpartiet 1985. Det gav Alf Svensson partiets första plats
i riksdagen.

Svensson, partiledare under 31 år (1973–2004), tog partiet till valframgångar 1991 (7,1 procent), 1998 (11,8 procent) och 2002 (9,2 procent).

Under efterträdaren Göran Hägglund har valresultaten sjunkit till 6,6 procent 2006 och 5,6 procent 2010. I dag är KD riksdagens minsta parti med 19 av 349 ledamöter.

De dåliga opinionssiffrorna ledde i januari till att avgångskrav började höjas mot Göran Hägglund. Då höll Mats Odell, gruppledare i riksdagen, under en vecka dörren öppen för att utmana Hägglund.

Sedan Odell, som i vår fyllt 64 år, meddelat att han inte ställer upp har kritiken tystnat. Men opinionssiffrorna är fortsatt låga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.